Станишев отказва да се договаря тайно по ловни хижи, Лавров идва у нас заради „Южен поток”, МВР предупреди замесени в атаката срещу банките

Оттеглянето на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП е водеща тема за неделните вестници.

Станишев отказва да се договаря тайно по ловни хижи, Лавров идва у нас заради „Южен поток”, МВР предупреди замесени в атаката срещу банките

„Соцлидерът Сергей Станишев ще подаде оставка на извънреден конгрес на 27 юли. Тогава ще посочи за свой наследник на "Позитано" 20 енергийния министър Драгомир Стойнев. Според запознати със Стойнев начело БСП отваря път към широка лява коалиция, в която може да се включи и партията на Георги Първанов - АБВ.
"Много е рано да се води такъв разговор. Нито е изключено, нито не е изключено", коментира пред "Труд" Румен Петков от АБВ. Само преди десет дни в интервю за вестника Петков заяви, че за АБВ няма връщане назад към БСП.
В редиците на столетницата обаче има и настроения за самостоятелно явяване на изборите на 5 октомври, а не в ляво обединение като сегашната "Коалиция за България".
Станишев заяви вчера, че остава председател на коалицията, но бе лаконичен за нейното бъдеще:
"Страната ни е в такава ситуация, че е важна каузата, която ни обединява. Реалното съдържание на коалицията би било обединяване на усилия, но не с всеки, не на всяка цена".
Дали БСП ще върви към цялостно ляво обединение, ще стане ясно на 27 юли. Тогава социалистите ще решат под каква форма и с каква платформа ще се явят на предсрочните парламентарни избори.
Датата за конгреса бе определена вчера от Националния съвет на БСП на "Позитано" 20 по предложение на Станишев. Изненадващо той обяви решението си да се оттегли от лидерския пост в БСП, на която бе начело 13 години, още в началното си слово пред пленума и така на практика обезоръжи критиците си, които след евроизборите му поискаха оставката.
За лидерския пост се спрягат и имената на Михаил Миков, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Мая Манолова и Илияна Йотова. Според запознати Стойнев е с най-много шансове да оглави БСП.
Макар че и вчера официално заяви, че няма да се бори за поста на еврокомисар, според източници на "Труд" шансовете на Станишев да бъде номиниран и избран растяли" - в. „Труд".

„Станишев обвини своите, че най-жестоко и несправедливо е бил атакуван отвътре в БСП за отношенията с ДПС. Лидерът на БСП смята, че тези, които водят войната срещу него, съзаклятничат по ъгли, офиси и ловни хижи с други партии и основни политически опоненти.
Той коментира, че ултиматумът за сваляне на правителството от страна на ДПС е бил унизителен и представлява публично извиване на ръце пред очите на цялата държава. Станишев разбирал хитростта на аргумента, с който го атакували, че не може да се договаря.
"Не, нямам общ бизнес, не си прекарвам свободното време с хора от ГЕРБ, от ДПС, по ловни хижи, затова и не се договарям", заяви Станишев.
Съпартийците му не разбрали кого точно визира. От съпартийците му известен ловец е Димитър Дъбов, както и политическите му опоненти Георги Първанов и Бойко Борисов." - в. „24 часа".

„Двама от най-известните социалисти заявиха готовност за битка за лидерския пост в БСП минути след като Сергей Станишев обяви оттеглянето си. Мая Манолова и Драгомир Стойнев заявиха, че ако бъдат номинирани, ще влязат в битката за най-висшия социалистически пост. Другите две най-спрягани имена за наследник на Станишев - Корнелия Нинова и Михаил Миков, още не са заявили участие в битката.
Кой ще бъде лидер на БСП и ще държи реч на събора на Бузлуджа, ще стане ясно на 27 юли.
Междувременно вчера стана ясно, че Драгомир Стойнев вече е част и от Изпълнителното бюро на БСП, и то като зам.-председател на партията, посочен лично от Сергей Станишев. Веднага след като постът му станал факт, Стойнев получил десетки поздравления от бизнесмени и работническите синдикати на миньорите, коментираха участници в пленума. Телефонът на червената фурия Мая Манолова също прегрял от съпартийци, които тутакси поискали да я видят в ролята на нов председател. "Ако получа номинация, ще я приема", заяви зам.-председателката на парламента пред репортерите. "Ние сме най-демократичната партия, в която членовете и симпатизантите на БСП решават да има ли номинации. Надявам се, че ще има честно състезание, защото в БСП има ярки, разпознаваеми и харесвани от хората лица", отбеляза още тя. Председателят на парламента Михаил Миков, който е и зам.-председател на партията, също е с големи шансове за победа на конгреса, констатираха членове на НС на БСП. Миков към момента не е декларирал официално, че се включва в битката, но според червени е въпрос на време. "Специално за себе си отново казвам "не" за председателския пост", категорична бе Корнелия Нинова, преди да влезе в централата на БСП за началото на пленума. Но уточни, че партията трябва да свика конгрес. Нинова е сред известните лица на левицата и също е в проектономинациите за лидерския пост.
Сергей Станишев заяви, че няма да посочва предварително фаворит. Но включването на Стойнев в ръководството на БСП е почти сигурен знак, че е с големи шансове за председателския кабинет на "Позитано" 20." - в. „Стандарт".

Съдбата на газопровода „Южен поток" също е сред темите на всекидневниците.

„Южен поток" ще бъде сред темите при посещението на Сергей Лавров у нас
Москва се надява, че по време на визитата му в България руският министър на външните работи Сергей Лавров ще успее да постигне напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток", предава РИА Новости, като се позовава на съобщение на МВнР на РФ.
Работното посещение на Лавров по покана на българския външен министър Кристиан Вигенин е на 7 и 8 юли, допълва БГнес.
Според РИА Новости Вигенин е изразил надежда, че строителството на газопровода "Южен поток" на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Брюксел. Руската агенция допълва, че препятствия за осъществяването на проекта са възникнали в началото на юни, когато българският премиер Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ, е разпоредил спиране на работата за консултации с ЕК.
Освен преговори на Лавров с Вигенин в програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев и с премиера Орешарски." - в. „Сега".

„Външният министър на Русия Сергей Лавров, чиято визита в София е насрочена за понеделник - 7 юли, пристига тук на работна визита, за да обсъди въпроса с реализацията на газопровода "Южен поток", се разбира от съобщение на руското външно министерство, цитирано от ИТАР ТАСС.
Според Министерството на външните работи Лавров идва в България за отбелязването на 135-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, но Вигенин преди ден спомена и "Южен поток" сред набелязаните теми, наред с кризата в Украйна и ситуацията в Близкия изток. 
По план строителството в България трябва да започне този месец, но премиерът Орешарски нареди работата да спре докато не се изгладят разногласията с Брюксел. 
Планирано е подписването на споразумения между Русия и България за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки, информира ИТАР ТАСС. 
В хода на срещата на Лавров с Орешарски ще се обсъжда графикът на взаимните контакти на различно ниво в предстоящия период и състоянието и перспективите пред руско-българските отношения в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област.
"Необходимо е да се даде импулс на развитието на двустранния външнотърговски оборот, чийто обем в последно време се снижи до известна степен", посочва руското външно министерство.
За важно направление в нарастването на търговския обмен между двете страни се смята директният транспортен маршрут Кавказ-Варна, посочва външното ведомство в Москва.
"Разчитаме на насърчаване на взаимодействието в горивно-енергийната сфера, преди всичко в реализацията на проекта за строителството на българския участък на газопровода Южен поток", се допълва в съобщението на външното ведомство.
С Вигенин Лавров ще обсъжда взаимодействието между двете страни по ключови теми от регионално и международно значение." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че МВР е предупредило с протоколи хора, замесени в опита за дестабилизиране на банковата система.

„Има хора, които са предупредени с протоколи, за опити за подкопаване на стабилността на банките у нас. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БНР.
Той уточни, че разследването по случая продължава съвместно в МВР и ДАНС. Допусна, че вероятно ще има още хора, които ще бъдат викани и предупреждавани." - в. „Дневник".

"Тази седмица има доста хора, които са предупредени с протоколи. Дали от тях ще има задържани, ще видим. По сигналите до ДАНС са", каза вицепремиерът. "Глобал Маркетс" беше една линия, по която бе осъществена криминалната атака срещу финансовата система на България. Но има още няколко, по които се работи", заяви Йовчев. Той коментира и казуса с TV7.
"Ще направим всичко, за да гарантираме спазването на закона", каза той по повод влизането на частни охранители в сградата на телевизията в четвъртък. "Трябва да се водим от върховенството на закона, от принципите, процедурите, правилата, които са въведени. Ако считате, че се е случило нещо, което не е редно, моля ви по съответния начин да сезирате органите на министерството, аз ви гарантирам, че ще бъдат взети абсолютно всички мерки.
Ангажирам се с това, всичко, което е необходимо, ще бъде направено, за да бъде спазен законът", обеща министърът." - в. „Стандарт".

„Десетки предупредени с протоколи за банковата атака с фейсбук публикации, есемеси и имейли
МВР и ДАНС продължават работа по разпространяването на тревожни информации за банките и следващата седмица ще бъдат разпитани още заподозрени, каза вчера министър Цветлин Йовчев след церемонията за празника на МВР.
По случая са обвиняеми брокерите Роберт Димитров и Кирил Джабаров, а десетки други са подписали предупредителни протоколи.
"Дали от тях ще има задържани, ще видим тепърва. Засега са предупредени, че това, което извършват, е престъпление - фейсбук публикации, есемеси, имейли, които се разпространяват", уточни Йовчев, който присъства на тържествената церемония за 135-годишнината на МВР пред Паметника на Незнайния воин. Освен ръководството на министерството присъстваха и патриарх Максим, шефът на ДАНС Владимир Писанчев, депутати, министри и дипломати.
Цветлин Йовчев потвърди информацията за банков обир преди месец, при който са изчезнали 150 хил. лв. от трезор на столичния бул. "Черни връх". Трима клиенти са подали жалби в МВР, че парите им са откраднати. Известно е, че в банката няма взлом, тя не е подавала сигнал, а пачките са изчезвали от касетки, вероятно отваряни с подправени ключове." - в. „24 часа".