В деня на шоколада: любопитни факти за какаовото изкушение

7 юли е Европейският ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида от любимия ни шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост.

В деня на шоколада: любопитни факти за какаовото изкушение

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри на когото му хрумнало да направи твърд шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета шоколад.

Шоколадът е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

Ако всеки ден, в продължение на осем седмици, човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5% количеството на "лошия" холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.

Хенри Нестле от Швейцария пръв създава млечния шоколад, като прибавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета.

Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките – “какахуатъл” или “ксоколатъл” означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление от културите на маите и ацтеките.

Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира.

През 1900 година кралица Виктория изпраща специално приготвени шоколади на войниците, сражаващи се в Бурските войни, като новогодишни поздравления.

Какаовите дървета имат нужда от топъл и влажен климат и са широко разпространени в Западна Африка – Гана, Бряг на слоновата кост и Нигерия. Научното наименования на какаовото дърво е “Theobroma cacao”. Това на гръцки означава “Храна за боговете”.

Най-големият шоколад, приготвен някога, тежи 2500 килограма и е бил направен в Италия през 2000 година.

Наполеон винаги е носел шоколад със себе си по време на военните си кампании и всеки път, когато се е нуждаел от бърз източник на енергия, си е похапвал от лакомството.

Шоколадов сироп е използван вместо кръв в знаменитата сцена под душа във филма на Алфред Хичкок “Психо” – 45-секундна сцена, за чието заснемане са били необходими седем дни.