Крайбрежните добрички общини бойкотираха дебата за парк „Българско Черноморие“

Те обявиха проекта за нова национализация и приеха декларация до президента, председателя на НС, премиера и Омбудсмана, в която настояват за незабавното му спиране

Крайбрежните добрички общини бойкотираха дебата за парк „Българско Черноморие“



Почти цялата територия на община Шабла край морето е включена в проекта, който засяга и големи площи от крайбрежието на Каварна, вкл. мери и пасища. В новата защитена територия е включено дори военното поделение в Шабла, за което началникът на ВВС не е уведомен. Районът е обречен с блокиране на туристическата дейност и икономиката, заявиха граждани от засегнатите територии. Тук вече действат Натура 2000 и Рамсарската конвенция за влажните зони, сега се налага и ново ограничение, негодуват местните жители. Така се гонят инвеститори, които имат намерения да създадат работни места, а държавата непрекъснато променя правилата.


В декларацията си протестиращите посочват, че в проекта е заложено некоректно определение на обхвата, а предложените избирателно територии са избрани без ясни критерии. Проектът не е съобразен с българското законодателство и няма икономическа обосновка. Според тях авторите на проекта действат противоконституционно спрямо общинската и частна собственост, спрямо националната сигурност. Те настояват за ясни и дългосрочни правила.


Към тях се присъединяват и жителите на община Балчик, заявиха кметове на села, въпреки, че в проекта от нея са включени само малки урбанизирани територии. Начело на протестиращите застанаха кметовете на Шабла проф. Райна Бърдарева и на Каварна – Цонко Цонев.