Дни на отворени врати на шабленския фар

Дни на отворени врати на фар Шабла се организират в петъчните дни през месеците юли и август.

Дни на отворени врати на шабленския фар

Това съобщи кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева, цитирана от радио Фокус. Инициативата е на община Шабла и Военноморските сили, които са дали съгласие за организирането на приемни дни. Между 150-200 души всеки петък посещават фара и се любуват на гледката. Фарът на нос Шабла е разположен на най-източната точка на България.


Той е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средиземноморският басейн. Бялата светлина на фара се вижда от 17 морски мили. Той ориентира и предпазва морските съдове от сблъсък с подводния риф срещу днешния къмпинг „Добруджа“ и плитчините между нос Шабла и село Тюленово.

Туристите в района на Шабла са повече румънски граждани, висока посещаемост има през почивните дни, посочи проф. Райна Бърдарева и допълни, че нормативната уредба не работи добре за интересите на общините. “Не можем по никакъв начин да развиваме къмпингуването. Нямаме право да събираме такси, пари в общината не влизат, но за сметка на това имаме задължението да осигуряваме кофи за смет, химически тоалетни, да почистваме региона. Всичко това са разходи, които трябва да се правят, за да има цивилизованост, но нямаме приходи”, допълни проф. Райна Бърдарева.