Ути ще журира и на втория Празник на плодородието, Шабла чака гости от Италия и Румъния

Празникът на плодородието се организира за втора поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните.

Ути ще журира и на втория Празник на плодородието, Шабла чака гости от Италия и Румъния

С Решение на Общинския съвет от 29.04.2014 г., датата 14 септември е определена за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, и се отбелязва като „Кръстовден“, свързан с началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.

Всички местни производители ще имат възможност да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.

Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории:  най-едри зеленчуци /лук, морков, тиква, диня, грозд, картоф, домат, капия и др./; най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, отново под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти. 

В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвения миш-маш на Ути.


Покани за участие са отправени до всички кметства в общината, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и до общините на област Добрич. Специални гости ще бъдат пратеници на Мангалия /Румъния/  и Круколи /Италия/.

Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 1 септември 2014 г. Допуска се съревнование в повече от един конкурс. На кандидатите ще бъде предоставена изложбена площ в Градския парк,  върху която те трябва да аранжират своите продукти или ястия. Това трябва да стане между 15 и 16 часа на 14 септември т.г. Официалното откриване е от 16 часа.