Брам Шриър и Радо Боянов повеждат отбора на колежа към В група, школата ще привлича таланти от чужбина

Подобно на американските колежи и този в Добрич ще отпуска спортни стипендии. ВУМК иска да инвестира в терени в града.

Брам Шриър и Радо Боянов повеждат отбора на колежа към В група, школата ще привлича таланти от чужбина

Целта пред отбора на Висше училище Международен колеж - Интер (Плачи дол), при втория му сезон в областната група, зона Изток, е класиране във В група.



Имаме сили и възможности за това, заяви доц. Тодор Радев - ректор и президент на ВУМК - Добрич.

Изискването пред отборите в третия футболен ешалон да разполат с детско-юношеска школа поражда идеята за създаване на Международна Футболна Академия (International Football Academy) към ВУМК - Добрич. Тя ще привлича футболни таланти от страната и чужбина, които ще се обучават в колежа или Английска гимназия "Райко Цончев", където ще се създаде спортна паралелка.

Академията ще се отличава от всички други школи в страната основно по амбицията си да има международен характер. Езикът на общуване в нея ще е английски, както е в клубовете в Белгия, Холандия, Кипър, скандинавските страни и други.

Начело на академията и на ФК Интер застава холандецът Брам Шриър, който има впечатляваща визитка. Той е на 53 години, играл е на върха на атаката на Аалст (Белгия) и 8 сезона в Грасхопърс (Швейцария). Два пъти е голмайстор на Швейцария през 80-те. С Грасхопърс става шампион на страната и играе в най-авторитетния клубен турнир в Европа - КЕШ. Холандецът, който е бивш пом. треньор в белгийския Антверпен, може да се похвали с треньорски стажове в европейските грандове Манчестър Юнайтед, Милан, Арсенал и Барселона. От 2002 година е женен за добричлийка и през последните години семейството му живее в нашия град.

С богат опит в страната и зад граница е и другият треньор в начинанието Радослав Боянов, който е имал предложения от чужбина, но е избрал да продължи кариерата си в академията. Той постига множество успехи с школата на Черно море, бил е помощник треньор на мъжкия състава на отбора от Варна, водил е 19-годишните футболисти на украинския Карпати Лвов, а за последно бе помощник треньор на Добруджа. Благодаря на г-н Радев за поканата да работя с колежа, щастлив съм, че ще работя с млади и интелигентни хора, заяви Радо Боянов. Ще продължавам да работя както досега с голямо желание и ентусиазъм, каза още треньорът. Той изрази голямо задоволство от възможността да си партнира с холандец, защото винаги е бил голям фен на стила на холандските треньори.

Мъжкият отбор на колежа започва подготовка през следващата седмица, а на 6 септември е първият кръг на областното първенство на Добрич. Интер ще домакинства в село Бранище или село Победа. В ход е и селекцията на футболисти за академията, като тренировките в нея ще започнат със старта на учебната година на 15 септември. Целта е да се сформират детски отбор за родени до 2005 години, юноши младша и страша възраст.

Предвидено е всяка година да се отпускат 4-5 спортни стипендии за обучение.

От колежа е отправено запитване към община Добрич за възможността за стопанисване на един или два терена в града, които към момента са неизползваеми. Желанието на ВУМК е да инвестира в тях и да ги превърне в годни за тренировки и провеждане на мачове спортни съоръжения.

В следващите години колежът има амбицията да развие подобно на футбола още спортове, като на пример хокей на трева, бадминтон, тенис, плуване, лека атлетика и др.