16-годишен от яхтата край Шабла е в тежко здравословно състояние

63 нелегални имигранти са задържани на борда на яхта в района на Шабла. Оказана е спешна помощ на 16-годишен младеж, който е бил на плавателния съд, съобщават от МВР.

16-годишен от яхтата край Шабла е в тежко здравословно състояние

Информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14.45 часа в дежурната част на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас. Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията, изпращани от Локален координационен център - Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен патрулен кораб. Служителите на гранична полиция установили на място ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с около 60 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти. По информация на командира на патрулния кораб, на яхтата е бил установен непълнолетен младеж в тежко здравословно състояние, който се нуждаел от лекарска помощ. Веднага е била осъществена връзка с Морски спасителен център - Варна. Около 22.45 часа е бил изпратен катер на Морски спасителен център - Каварна, който е транспортирал младежа до град Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ „Св. Анна” – Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в  МБАЛ „Св. Марина” – Варна, където да остане за лечение.



Днес рано сутринта задържаната и конвоирана от катери на гранична полиция яхта акостира на „Морска гара – Варна”. На борда й са установени 63-ма души, по-голямата част от които афганистански граждани, петима сирийски граждани, двама турски граждани, сред тях 18 жени и 16 деца. Те са настанени в помещение на „Морска гара - Варна” за извършване на медицински преглед от лекари на ВМА - Варна и МБАЛ „Св. Марина” – Варна. Уведомени са Районна прокуратура - Каварна, Окръжна прокуратура - Варна, Областна управа - Варна, Държавна агенция "Закрила на детето". Работата по случая продължава, съобщават от МВР.