Реални бойни стрелби на армията ни днес и утре на полигон Шабла

Формированията за противовъздушна отбрана ще проведат реални бойни стрелби по време на полевото обучение на полигон Шабла.

Реални бойни стрелби на армията ни днес и утре на полигон Шабла

Формированията за Противовъздушна отбрана (ПВО) на Българската армия, въоръжени с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М”, ще проведат днес и утре (26 и 27 август) реални бойни стрелби по имитирани въздушни цели. В съвместните бойни стрелби ще участват стрелци-зенитчици и стрелци-оператори от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. По време на бойните стрелби ще бъдат извършени над 100 бойни пуска по имитатори на въздушна цел. В този период временно опасни за въздухоплаването ще са зоните до 5000 м. височина, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата акватория в териториалното море, съобщават от Министерство на отбраната.

Офицер, провеждащ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, а общ ръководител на стрелбите е подполковник Георги Гатев - началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” в Командването на Сухопътните войски. Ръководители на стрелбите с ПЗРК „Стрела 2М” на формированията за ПВО на ВВС и ВМС са подполковник Александър Ячовски и капитан I ранг Кирил Вълчанов. На реалните бойни стрелби ще присъстват също командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, началникът на Щаба на ВВС полковник Любомир Куртев, както и командирите на 2-ра и 61-ва механизирани бригади бригадните генерали Димитър Илиев и Димитър Шивиков.