Патриотичен фронт готви протести срещу проучването за нефт и газ в Добруджа

Ново дупчене на земята в житницата на България е рецидив на безотговорност, твърдят хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Патриотичен фронт готви протести срещу проучването за нефт и газ в Добруджа

Коалиция Патриотичен фронт иска спиране на всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загубите и опасностите. Това се казва в обръщение до медиите на политическата формация.Според коалицията новото разрешение за добив на газ със спорна технология може да се окачестви като опасен рецидив на безотговорност - след като българите ясно показаха, че не искат Добруджа да бъде дупчена.

Поводът за острата реакция е Решение №28 от 26 август 2014 г. на служебната екоминистърка Светлана Жекова, с което се разрешава на американската компания "Парк плейс енерджи корп" да извърши проучване на нефт и природен газ край каварненското село Вранино.

Очаква се използваният метод за извличане на газ да е т.нар. въглищна газификация – при която се запалва въглищният слой. Опасенията са, че този метод е по-опасен дори и от прословутия фракинг, който се ползва при добива на шистов газ.

Според Патриотичен фронт служебната екоминистърка e действала на тъмно. Хората заслужават да имат много повече информация. Според двете партии преди всичко е нужна информация и прозрачност. Такива обаче засега липсват.

Ако американската компания намери газ, разрешението може да прерастне в 35-годишен договор за ползване. Това означава, че служебното правителство за пореден път се опитва да взема решения, които надвишават правомощията и продължителността на управлението му, твърдят от коалицията.