9 деца са ранени по пътищата на областта през лятната ваканция

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" започва от днес. Тя ще продължи до 31 октомври.

9 деца са ранени по пътищата на областта през лятната ваканция

Оснавната цел на ежегодно провежданата акция е превенция на пътните произшествия. За целта ще се осигури засилено полицейско присъствие в районите на училищата в цялата област по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. Полицаите ще се намесват при рисково движение на младежите по улицата, ще ги предупреждават и ще им дават указания за безопасно пресичане. Ще се извършва засилен контрол около училищата относно даването на предимство на пешеходците на зебра от шофьорите. През тази седмица сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич съвместно с общините ще извърши оглед на пътна сигнализация, маркировка, знаци, осветление, парапети и ще се набележат мерки за отстраняване на нередностите. С РИО - Добрич полицията ще изготви график за провеждането на беседи по безопасност на движението с деца от детските градини и с учениците от началния и основния курс. В края на учебната година по традиция са срещите с абитуриентите.



През изминалата учебна година - от 15 септември 2013 година до 30 юни 2014 година, по пътищата в област Добрич са ранени 17 деца и младежи до 19-годишна възраст. През този период има и един смъртен случай с 15-годишно момче. На 28 септември около 19 часа по път в община Тервел "Опел Вектра" се блъска в крайпътно дърво. Загиват неправоспособният 15-годишен шофьор и 21-годишният му спътник.

През отминаващата лятна ваканция по пътищата в Добричко са ранени 9 деца и младежи до 19 години.

От началото на годината загиналите при катастрофи граждани в областта са общо 9, което е с четирима повече спрямо същия период на миналата година.