865 са първокласниците в град Добрич

865 са първокласниците в град Добрич
На 15 септември училищния праг в Добрич ще прекрачат 865 първокласници - с 9 повече от миналата учебна година.

Всички деца, които за първи път ще чуят училищния звънец, ще получат от кмета Детелина Николова детската книжка "Добрич – моят роден край" с лично обръщение.


В повечето училища откриването ще започне в 9.00 часа с издигане на Националния Флаг и Химна на Република България.


През учебната 2014/2015 година целодневните детски градини ще посрещнат за първи път 2359 деца в 92 групи. В общинските училища ще се обучават над 8500 ученика в 359 паралелки и групи. План -  приемът на ученици след завършен седми клас и след завършено основно образование в общинските училища не е изцяло изпълнен. Не са разкрити една паралелка след завършен 7 клас и 2 паралелки след завършено основно образование.


Ремонтите в учебните заведения в град Добрич приключиха навреме. В училищата са извършени ремонти на отоплителни инсталации, на физкултурни салони, санитарни възли, хидроизолация на покриви, подмяна на дограма и подови настилки и бояджийски ремонти на стойност над 360 000 лв. В общинските училища и ЦДГ са създадени нормални санитарни и хигиенни условия за безопасно обучение и възпитание. Закупени са и са доставени навреме необходимите учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас и за подготвителните групи от детските градини на стойност над  560 хиляди лева.


Лично кметът на Добрич Детелина Николова се обърна към управителите на 16 издателства, с молба да подпомогнат с учебници децата на семействата, който най-силно пострадаха по време на наводнението на 19 юни. Искането е за учебниците, които не се финансират от Министерството на образованието, а се закупуват от родителите. До издателствата са изпратени списъци с учебниците, по които учениците ще се обучават. Благодарение на тяхното любезно съдействие и подкреп 14 деца от 7 добрички училища ще получат необходимите им учебници. До настоящия момент пет издателства потвърдиха подкрепата си - Просвета, Оxford university press, Експрес пъблишинг, Велес и Хюбер. Учебниците от издателствата Експрес пъблишинг и Хубер вече са получени. Община град Добрич изказва огромната си благодарност на всички издателства, които подкрепиха и ще подкрепят  благородната инициатива.


Кметът на Добрич Детелина Николова ще открие новата учебна година в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+