Мишо Бирата е открит мъртъв в Правец

Бизнесменът и шеф на Българската федерация по Баскебол Михаил Михов е бил открит мъртъв в Правец.

Мишо Бирата е открит мъртъв в Правец

От МВР засега информират само за открит труп в хотелска стая в града, но по непотвърдени данни става дума именно за скандалния бизнесмен, чието тяло лежало в хотел "РИУ Правец Ризорт" на шефа на "Лукойл - България" Валентин Златев.


 

Сигналът за намереното тяло е получен в полицията в 12,30 ч, на мястото са пратени полицаи, но до момента от вътрешното министерство не разкриват самоличността на починалия, не е ясно и от какво е настъпила смъртта, но първоначалните данни са за масиран инфаркт, което потвърждава засега позицията на Българската федерация по баскетбол.

 

"БФБ с дълбоко прискърбие съобщава, че днес, 30 март 2011 г., вследствие на тежък инфаркт, на 47-годишна възраст внезапно ни напусна президентът на федерацията Михаил Михов", се казва в съобщението на БФБ.

 

Информацията засега е, че Михов е пътувал снощи към София, но е останал да пренощува в Правец. Според близки до бизнесмена, това била обичайна за него практика при пътуванията му от Варна за столицата, разбра Bnews. На сутринта обаче шофьорът му напразно го чакал пред хотела, а по обяд камериерка открила тялото му.

 

Михаил Михов доби скандална популярност в началото на годината при поредицата скандали с флашки, от които му излезе и името Мишо Бирата.

 

Близкият до президента Георги Първанов бизнесмен е собственик на пивоварната "Леденика", а в анонимно пуснат запис на разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, двамата говореха за проверка на пивоварната с отнет лиценз, която да бъде спряна.

 

Впоследствие разрешителното на "Леденика" бе възстановено от Върховния административен съд. Тук вече прозряха и връзките на Михов - негов адвокат бе Сашо Пенов, който доскоро беше и шеф на правния съвет на президента Георги Първанов.

 

След като премиерът Борисов заяви обаче, че лично Първанов е ходатайствал пред него за Михов, Пенов напусна поста си. На нарочен брифинг след скандала Мишо Бирата също призна, че е възможно да е говорил с президента за проблема си. Тогава той се засегна и от прякора, който му излезе и пожела да бъде наричан Михаил Михов -президент на Българска федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия.

Михов обаче има и връзки във ВАС, който се занима с разрешителното. Личен приятел му е скандалният съдия Панайот Генков, който е сред магистратите, чиито деца се оказаха с имоти на безценица в Приморско. Когато Генков бе уличен, че вечеря в един ресторант с единия от Братя Галеви - Ангел Христов, той се защити, че е бил в едно заведение с него, но на масата му бил Михаил Михов.