Без коли по "Отец Паисий" за 4 часа

"Общински дни на устойчивата енергия" в Добрич ще се проведат от 16 до 22 септември. Събитията са в рамките на ежегодната европейска инициатива "Европейска седмица на мобилността". Тази година кампанията се провежда под мотото "Нашите улици, нашият избор".

Без коли по "Отец Паисий" за 4 часа

Събитията ще започнат на 16 септември с откриване на тематична изложба от детски рисунки във фоайето на Общински младежки център, като участниците ще бъдат наградени от кмета Детелина Николова. Освен това ще бъдат прожектирани видеоклипове, участвали в училищен конкурс, посветени на безопасността по улиците.



На 17 септември от 17.00 часа на площад "Свобода" е организиран скейт парад, на който деца и младежи ще имат възможността да се забавляват и да покажат уменията си да карат велосипеди, скейтбордове, ролери и други атрактивни демонстрации.  

Инициативите продължават на 18 септември - от 10.00 часа по велоалеята на улица "Никола Петков" ще се проведе детски велокрос "Движение в правилната посока“, след това в Центъра за защита на природата и животните са организирани състезателни игри на открито под наслов "Правете като нас – сред природата на час". Над 150 деца от детските градини ще вземат участие в инициативите с осигурени награди от Община град Добрич.

На 19 септември от 9.30 часа в Парк-хотел "Изида" ще се проведе третият местен енергиен форум, в рамките на проект "ИМАДЖИН – ниско енергийни градове". В него ще участват младежи от местни екоклубове.

22 септември  е  обявен за Европейски ден без автомобили под мотото "В града без моята кола!", затова от 10.00 до 14.00 часа Община град Добрич, съвместно с КАТ, обявява улица "Отец Паисий" в участъка от бул. "Добруджа" до ул. "Ген. Гурко" за зона само за пешеходци и колоездачи.

Същия ден ще се проведе масов велопоход, организиран със съдействието на магазин "Вело рай" по следния маршрут - сборен пункт в 11,00 часа пред Спортна зала „Добротица“ – Градски парк „Св. Георги“ - пешеходна алея, успоредна на бул. "25 Септември", велоалея по пешеходна зона "25 Септември", площад "Свобода", Виста М, ул. "Отец Паисий" до ул. "Ген. Гурко". За участниците на финала от Община град Добрич са осигурени минерална вода и рекламно-информационни материали. През цялата седмица на устойчивата енергия ще бъдат разпространявани брошури с практични съвети за пестене на енергия в бита чрез информационното бюро за енергийна ефективност в Общината.