Мощна подкрепа за СУ и Ботаническата градина

Проблемът със Софийския университет и Ботаническата градина може да се реши - това може да стане в решение на Министерския съвет, категоричен е шефът на парламентарната образователна на комисия Огнян Стоичков.

Мощна подкрепа за СУ и Ботаническата градина
Според него логичното място на Ботаническата градина е при нейния стопанин Софийския университет. Знам, че има противоречиви решения на ВАС и ВКС, но според мен мъдрата политическа логика налага Ботаническата градина да бъде предоставена на Софийския университет, който от години я стопанисва, запазил я е и я развива. Стоичков каза, че е разговарял с образователния министър и че той е изразил подкрепа към позицията на Софийския университет и одобрение на идеята проблема да се реши от правителството .

Той изтъкна още като аргумент за такова решение, че Софийският университет е доказал, че е добър стопанин на градината, а за варианта тя да бъде предоставена на министерство на културата няма яснота. Не сме запознати с бъдещите проекти и инвестиционни планове, след като градината премине към министерство на културата, добави Стоичков.

„Недоумявам кой иска да създава скандали в държавата. Преди 5 минути научих и се потресох. Защо удар по Софийски университет? По каква причина?" Така Веселин Методиев от Синята коалиция коментира ситуацията със смяната на статута на Ботаническата градина. „Прав е ректорът. Аз ако съм на негово място ще направя същото", добави депутатът.

Лютви Местан каза, че искрено съжалява за това решение на ВАС. Той е категоричен че естественият стопанин на градината е СУ.

Местан е убеден че въпреки решението на ВАС проблемът може да се реши, като Министерския съвет вземе решение в полза на Софийския университет. По думите му това е верният изход от ситуацията.