"Чети с мен" в библиотека "Дора Габе"

"Чети с мен" е кампания на Министерство на културата, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Целта е насърчаване на четенето и грамотността сред всички възрасти.

"Чети с мен" в библиотека "Дора Габе"

На 28 септември (неделя) от 11.00 часа Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич в сътрудничество с РИО на МОН, организира четене на текстове от любими автори с всички, които обичат книгата и четенето.



Целите на кампанията са да привлече общественото внимание върху сериозния проблем, свързан с грамотността и четенето; да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани; да съдейства за създаването на позитивно отношение към четенето; да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери; да представи успешни практики на родители, учители, библиотекари, които са запалили любовта към четенето у децата; да подкрепи българската литература и българските автори.

Тази кампания е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Министерство на културата; Министерство на образованието и науката; Асоциация „Българска книга”; Българската асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация; Български дарителски форум; Национална мрежа за децата; Национална мрежа „Родители”; Сдружение на българските писатели; Синдикат на българските учители; Съюз на артистите в България; Съюз на народните читалища; Център за приобщаващо образование; УНИЦЕФ; университети; Фондация „Глобални библиотеки – България“; Фондация „Заедно в час”; чужди културни институти.

Библиотеките са сред първите, които чрез Маратона на четенето от 2006 г. алармират за отлива от четенето и произтичащите от това проблеми.

В подкрепа на инициативата, Регионална библиотека "Дора Габе" кани всички на 28 септември, неделя, от 11.00 часа да четем заедно, да подкрепим грамотността, любознателността, стремежа към знание и самоусъвършенстване, отношение и разбиране за важността на четенето. Библиотеката кани деца, ученици, граждани, добрички автори, представители на културни институции, на местната власт да споделим полезността и удоволствието от четенето.