Талевци се включиха в инициативата "България чете"

Днес в СОУ "Димитър Талев" се откри кампанията за насърчаване на четенето и грамотността "Чети с мен", която се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, в сътрудничество с Министерството на културата и Министерството на образованието и науката.

Талевци се включиха в инициативата "България чете"

Тя е част от инициативата ,,България чете" за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти  с масово четене. Целите на кампанията са да се привлече общественото мнение върху сериозния проблем, свързан с грамотността; да се представят добрите примери, за да се създаде позитивно отношение към четенето; да се подкрепят българската литература и българските автори.




От училище „Д. Талев“ са поканили известни личности от различни сфери на обществения живот: писатели, артисти, художници, спортисти, деятели на образованието и културата, част от които са и родители на техни възпитаници.


Камелия Койчева, заместник-кмет ,,Хуманитарни дейности", е първият посланик на четенето, който представи пред учениците от четвърти и десети клас свои любими книги, автори и литературни герои. Четвъртокласниците се потопиха в забавния свят на Ран Босилек и неговите ,,Патиланци", чуха стихове за есента от Чичо Стоян, отново препрочетоха любими истории за Мечо Пух. Мила Милкова от четвърти клас сподели интересни  моменти от романа ,,Мери Попинз".


Учениците от десети клас се докоснаха до българската художествена литература с откъс от романа на Блага Димитрова „Пътуване към себе си“. Съвети за живота и философията на войната от книгата на Сун Дзъ „Изкуството  на войната” привлякоха вниманието на младежите. Камелия Койчева представи и новата книга „История на Добруджа“. Десетокласниците изявиха желание да се включат в инициативата и да се превърнат в истински посланици на четенето пред по-малките ученици от училището.

Така днес Камелия Койчева, съвместно с ученици и учители,  успя да направи чрез словото света по-добър и по-красив. В тази среща на опита, любознателността, креативността с любовта към звучната и чиста реч едно от посланията бяха думите на нашия гост: ,, Изпуснатото време за четене е изпуснато време за трупане на мъдрости".