Община Шабла се обяви против шистовия газ

На свое заседание местният парламент в Шабла прие протестна декларация.

Община Шабла се обяви против шистовия газ

Решението на общинския съвет е срещу липсата на публичност и прозрачност при вземането на решения за предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства. Конкретен повод за това са намеренията за проучвания за нефт и газ в Блок "1-11-Вранино", разположен в област Добрич, включително и на територията на община Шабла.

Протестната декларация се позовава на Закона за подземните богатства, според който постановените разрешения и концесии следва да се обнародват в "Държавен вестник", да се публикуват на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и да се обявят в общините по местонахождение на обекта, заедно с координатите на граничните му точки. В Община Шабла досега няма постъпила официална информация – нито от българските власти, нито от дружеството "Парк Плейс Енерджи Корп" относно инвестиционните му намерения. За разрешението, дадено от МОСВ, общинското ръководство и местното население се информират от медиите и от официалния сайт на министерството.

Протестната декларация на Община Шабла гласи: "Блок 1-11-Вранино засяга територията на четири добрички общини, под житницата на България и огромен подземен водоносен хоризонт, който осигурява питейно-битовото водоснабдяване на цяла Добруджа. Липсата на информация за методите и технологията, по които ще се извършва търсенето и проучването, както и за степента на риска от увреждане на околната среда и здравето на хората при реализацията на тези дейности, поражда огромно напрежение сред обществеността. Като засегната страна, бихме желали да бъдем информирани за такива мащабни проекти, още на етап намерения, преди вземането на самите Решения, чрез широк обществен дебат, на който да бъде разяснявано на обществеността и на местните власти какви са намеренията на инвеститора – методи, технологии, рискове и мерки за ограничаването и ликвидирането им."

Декларацията е адресирана до президента на Република България, премиера, министъра на икономиката и енергетиката, министъра на околната среда и водите, областния управител на Добрич и омбудсмана на Републиката.



Ще бъде предложено на останалите три засегнати общини – Каварна, Балчик и Генерал Тошево, също да застанат зад тази декларация и да се предприемат общи и синхронизирани действия.