Деца творят на тема "Моята зелена мечта за България"

ЕКОПАК България стартира национален конкурс "Моята зелена мечта за България". На 11 октомври пътуващата "Градина на мечтите" ще посети Добрич.

Деца творят на тема "Моята зелена мечта за България"

"ЕКОПАК България" АД стартира конкурс в национален мащаб под наслов "Моята зелена мечта за България". В периода 10 октомври - 2 ноември 2014 г. учениците в страната ще имат възможност да изразят чрез авторски проект - разказ, есе, стихотворение или рисунка, своята мечта за една по-красива и зелена България. Образователната кампания "Моята зелена мечта за България" е конкурс, в който могат да участват всички ученици, независимо от тяхната възраст. Всяко дете трябва  предварително да подготви своята творба и символично да я закачи на едно от дърветата в пътуващата "Градина на мечтите" на ЕКОПАК. Така творецът ще се регистрира успешно за участие в конкурса. Всички творби ще се разглеждат и оценяват след края на конкурса от тричленно жури в състав писателката Ваня Щерева, публициста Константин Вълков и художника Ставри Калинов. Стоте най-добри произведения от цялата страна ще бъдат наградени на 18 ноември.



На 11 октомври "Градина на мечтите" на ЕКОПАК ще спре на пл.Свобода в Добрич. Младите автори ще могат да регистрират произведенията си между 10.30 и 17.30 часа. Всеки един участник освен малък подарък, може да получи и снимка за спомен.

Кампанията е част от инициативите на ЕКОПАК и община Добрич за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тя цели да развие у децата положително мислене и отговорно отношение към околната среда и спестяването на природни ресурси. В Добрич са разположени 139 точки за разделно събиране на отпадъци от опаковки, които се състоят от 3 контейнера: син - за хартия и картон, жълт - за метал и пластмаса, зелен - за стъкло.

Само през 2013 г. благодарение на разделно събраните от жителите на град Добрич и предадени за рециклиране отпадъци от опаковки, са спасени от изсичане над 1 300 дървета, спестени са 337 хил. квч. електроенергия, 32 хил. литра питейна вода, 134 барела петрол и е намален обемът на депонираните отпадъци с повече от 402 куб.м.