Екзекутираха министър в КНДР заради несполучлива финансова реформа

Екзекутираха министър в КНДР заради несполучлива финансова реформа
Бившият министър на финансите на КНДР Мун Ил Бон бе екзекутиран заради провала на паричната реформа в страната през декември 2009 година.

Тя предизвика остро недоволство сред населението и доведе до покачване на цените и изостряне на стоковия дефицит. Това не е първата екзекуция по това дело-през април миналата година бе разстрелян ръководителят на Планово - финансовия отдел към ЦК на Трудовата партия на Корея Пак Нам Ги.

 

Местните медии съобщават, че още един корейски министър е бил екзекутиран. Той е обвинен в шпионаж. Това е бившият министър на съобщенията Ким Ен Сам, съобщава сеулският вестник Chosun Ilbo, като се позовава на източник от КНДР. Според информация на изданието бившият транспортен министър е бил убит заради взрив на една жп станция през 2004 година.

 

Това е било оценено като диверсия по отношение на специалният влак на вожда на КНДР Ким Чен Ир, който се връщал тогава от Китай. Министърът бил обвинен в изтичане на секретна информация, тъй като маршрутът и разписанието на Ким Чен Ир са били известни само на личната му охрана, на секретарят му и на министъра на транспорта.


Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+