Ромите искат държавна земя да си вдигнат законни къщи

Циганите искат държавна земя, за да си построят къщи и да бъде решен проблемът с незаконно издигнатите гета. Според тях това няма да струва на държавата сериозни средства, а ще доведе до благоприятен резултат.

Ромите искат държавна земя да си вдигнат законни къщи

България трябва да посочи модел за жилищно устройване на ромите до юни месец тази година.


Това заяви по повод на Международния ден на ромите главният редактор на в. "Дром домендар" Васил Чапразов.

 

По думите му държавата показва, че може успешно да се справи с незаконните жилища, събаря къщи посред зима, но в същото време не смее да пипне замъците на мутрите. Чапразов натърти, че много хора смятат, че ромите не спазват обществените норми, но е време законността да възтържествува за всички.

 

"Тези закони трябва да бъдат човешки и не виждам кой в нашето правителство печели от това, че ще срути къщите на хората, и то точно през зимата, и ще оставят деца навън в студа".

Неговото мнение е, че трябва да бъде изготвена стратегия за интеграция на ромите, съгласувана с европейските стандарти.

 

"Там, където е имало добра местна, жилищна политика на управленците, има и добри жилища.

Т.е. създаваш условия на тези хора, построяват си и съответно си отговарят за това жилище, то е законно и благоустроено".

 

По думите на Чапразов ние имаме добри модели и няма да отнеме кой знае какво държавни средства, но ще бъде осигурен така желаният от всички резултат.

 

Проблемът за десегрегацията на ромите в образованието все още не е политика на държавата,

а на шепа неправителствени огранизации, смятат представителите на етноса.

Чапразов е категоричен, че 75% от младите роми са неграмотни.

По думите на журналиста от ромския вестник - Христо Христов, съвсем наскоро се е провалил конкурс за интеграция на ромски деца в училищата. Чапразов пък твърди, че към момента не се финансира нито един ромски проект по линия на Еврофондовете.

Още по-сериозен е проблемът със здравеопазването при малцинствените групи, оплакаха се циганите.

Хората се страхуват да отидат на лекар, понеже нямат здравни осигуровки. Това е така, тъй като голяма част от ромите не могат да си намерят работа. По този начин се разрушава цялата общност, плъзват епидемии и зарази, обясни Чапразов.