ГЕРБ стреснаха РБ с предложение за премиерския пост, длъжници на КТБ изкупуват влогове, арестуваха митничари за корупция...

Вестниците в понеделник отново поставят преговорите да съставяне на правителство във фокуса на вниманието.

ГЕРБ стреснаха РБ с предложение за премиерския пост, длъжници на КТБ изкупуват влогове, арестуваха митничари за корупция...

„Божидар Лукарски и Меглена Кунева от Реформаторския блок дойдоха в добро настроение на преговорите с ГЕРБ...
Разговорите продължиха близо 5 часа и 20 минути. Резултатът е обща програма за управление и реформи в 20 сектора, която ще бъде редактирана и ще бъде предложена на Патриотичния фронт и АБВ.
„Докато все още тази програма не е станала факт, следващият кръг на преговорите не се задвижва", заяви съпредседателят на ПГ на РБ Меглена Кунева. Кунева и Божидар Лукарски отрекоха на преговорите да е говорено за министерства и постове, като това щяло да е предмет на следващ кръг преговори. Томислав Дончев и Румяна Бъчварова обаче настояха реформаторите да дадат максимално бързо предложенията си. Дончев обеща да са гъвкави и да не искат квоти при съставянето на кабинета. Но не можело да отделни министерства да се превръщат в анклави...
По информация на "Труд" амбициите на определени реформатори е това, което спира преговорите. Кунева настоявала да стане външен министър. В края на 2018 г. България ще председателства ЕС и нашият министър ще е ключова фигура в съюза." - в. „Труд".



„Томислав Дончев: Може да подкрепим и правителство с премиер Радан Кънев
Отвореността ни предвид нашата загриженост за ситуацията стига до там, че освен титулярния вариант - правителство с премиер Бойко Борисов, може да подкрепим правителство с премиер примерно Радан Кънев. Това заяви преди началото на поредните консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок преговарящият от страна на ГЕРБ Томислав Дончев. Той уточни, че това може да стане, ако има несъгласия, свързани с позициите в кабинета и персоналният състав. В противен случай третият вариант е избори, а той не е добър, коментира Дончев. Твърде рано е да се коментират персонални фигури като състав на правителството, уточни той.
Пред bTV Радан Кънев коментира, че „меко казано не е възхитен" от предложенията на ГЕРБ..." - в. „Сега".

„ГЕРБ стреснаха Радан Кънев, като го предложиха за премиер. "Готови сме да подкрепим кандидатура на Радан Кънев за премиер... ", каза Дончев. И допълни: "В противен случай третият вариант е избори, а той не е добър". Малко по-късно обаче стана ясно, че ГЕРБ има още условия за варианта "Радан Кънев премиер" - мандатът му да не бъде по-дълъг от година или по-точно да има извънредни парламентарни избори заедно с кметския вот догодина през октомври.
"Не съм възхитен", заяви пък в отговор лидерът на ДСБ. Именно Радан Кънев бе реформаторът, който най-твърдо настояваше Борисов да не бъде премиер отново.
Иначе първият вариант - с премиер Бойко Борисов - още седи на дневен ред, твърдят реформатори. На продължила над пет часа среща ГЕРБ и Блокът постигнаха консенсус по програмната декларация, която ще стане основа за управленската програма на двете партии. По думите на представители на формациите последните доуточнения са се правили до късно снощи, а крайният срок за "редакционни промени" е утре сутринта. Поне за това настояват от ГЕРБ. Меглена Кунева обаче заяви, че си дават срок до вторник. Така отново стана ясно, че докато хората на Борисов правят всичко възможно в най-кратък срок да има работещо правителство, то от Блока изобщо не бързат да съставят кабинет. "Часовникът цъка безмилостно, след няколко дни влизаме в едни изключително кратки конституционни срокове", отсече Дончев. И заяви, че ГЕРБ имат желание да изпълнят мандата преди крайния срок. От двете формации заявиха официално, че структурата и съставът на Министерския съвет още не са обсъждани. Което обаче допълнително изнервя ГЕРБ, тъй като според Дончев няма смисъл да се чака повече за съставяне на кабинета, щом съгласие по програмата е постигнато...
Реформатори обаче признаха, че причината все още да няма състав на Министерски съвет е, че хората им са поискали Министерството на регионалното развитие - ведомство, за което ГЕРБ имат безспорна кандидатура в лицето на Лиляна Павлова. Според реформатори обаче подходящият човек за поста бил Найден Зеленогорски - бивш кмет на Плевен. "Удариха Генерала в сърцето, това е министерство, за което ГЕРБ безспорно е показало как трябва да се ръководи ведомство от такъв ранг", подчертаха дебело ГЕРБери. Второто условие, което са поставили от Блока, е генерал Атанас Атанасов от ДСБ да оглави Министерството на вътрешните работи. Освен още 3-4 кресла на "Дондуков" 1 реформаторите са настояли да получат и шефове на държавни агенции и комисии, както и повече от половината областни управители в големите градове..." - в. „Стандарт".

„Т.нар. "отговорни фактори от ГЕРБ " проявяват малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза и очакване за решителни и националнотговорни действия от всички политически сили. Това заявяват от Патриотичния фронт в декларация подписана от Валери Симеонов като определят разпространените в медиите информации на въпросните фактори като лъжи.
Патриотичният фронт е единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не промени позицията си, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това да пристъпи към съставяне на правителство, заявяват от ПФ.
Те подчертават, че от 5 октомври до днес категорично са заявявали, че не желаят да участва със свои представители в евентуално бъдещо правителство. Това бе заявявано на всички етапи в хода на преговорите с ПП ГЕРБ - на 16, 23, 30.10, както и на лидерската среща на 27.10.2014 година, посочват хората на Симеонов.
Никога не е било поставяно условие за неучастие на конкретни лица от ГЕРБ или Реформаторския блок в евентуално бъдещо правителство, с изключение на представители на етническата партия НПСД. ПФ никога не е настоявал за задължително изучаване на предмет "Християнство" в средния курс, тъй като това противоречи на програмата на коалицията, се казва още в декларацията..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за проведената вчера акция на ДАНС срещу корупционна схема сред митничари.

„Акция на ДАНС и прокуратурата затвори ГКПП-Лесово тази сутрин. Арестувани са митничари. По първоначални данни става въпрос за корупционна схема. Задържани са всички митничари от нощната и от дневната смяна на граничния пункт, съобщиха за НоваТВ от прокуратурата.
Подозренията срещу тях са за участие в схема за изнудване на хора..." - в. „Труд".

„При акцията са задържани служителите на две смени. Следствените действия продължават с претърсване на домашните им адреси.
Образувана е повече от 5 километра опашка от тежкотоварни и леки автомобили на подхода към пункта.
Акцията е по сигнали на граждани, че са им искани пари от митнически служители, съобщи пред Дарик радио директорът на пресцентъра на Върховната касационна прокуратура Малина Александрова..." - в. „Стандарт".

„По мащабите, по които се провежда, аз смятам, че този път перфектно са си свършили работата. Така директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов коментира пред "Нова телевизия" акцията на ДАНС и прокуратурата на ГКПП "Лесово". Той изразява надежда, че ще бъдат събрани достатъчно много доказателства, за да не могат след няколко месеца тези служители да бъдат върнати отново на работа.
"Знаеше се, че се извършват такива изнудвания на операторите и то не само на този пункт", добавя Танов пред БНТ. Той казва, че това е една възможност за изчистване на хората, които са корумпирани.
И пред БНТ Танов изрази надежда, че този път съдебната система ще си свърши работата и те няма да бъдат възстановени. Според него на "Лесово" потокът е огромен и оплакванията са много.
Над 180 души са били освободени в последните години от митниците за корупция, но повечето са били възстановени на работа, обобщава НТВ. "Това е и причината, схемите да се върнат", казва Танов..." - в. „Дневник".

Темата за КТБ отново има запазено място на страниците на вестниците.

„Няма дупка от 4.2 млрд лева. Няма липса. Това не са откраднати пари. Това каза бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров пред Нова телевизия по повод изнесените данни от БНБ, която се позовава на трите международни компании.
Това са хипотетични загуби, които във времето биха могли да бъдат загубени, каза още той и многократно подчерта: Тази обезценка е правена на базата на нова методика с добре размити рамки и граници, която е доста субективна.
До месец април тази година действаше стара методика, която бе доста по-консервативна, която гледаше доста по-строго на прегрешенията, уточни Зафиров.
Трите международни компании правят това, което им се казва и тази методика води до тези резултати, каза бившият директор и подчерта: "те не носят отговорност и резултатите им нямат счетоводни цели и това не е одит съгласно международните стандарти. Трите фирми нямат одиторска, а консултантска задача. След като ликвидираха банката сега е по-лесно да се прехвърли вината върху други хора. Крадецът вика дръжте крадеца", смята още той..." - в. „Сега".

„Управителят на БНБ Иван Искров излъга при представянето пред парламента на офертата за оздравяване на КТБ от фонда ЕПИК, резервният държавен фонд на Оман и дружеството "Джемкорп", каза... единият от изпълнителните директори на банката, Илиан Зафиров. Заедно с тримата свои колеги на същата позиция той е с повдигнато обвинение за безстопанственост.
Според Зафиров не отговарят на истината твърденията, че оздравяването ще става с активи на свързаната с Цветан Василев фирма "Бромак". "Създава се едно смесено дружество, 50% ЕПИК и 50% държавата, в което и двете страни участват с парични средства, а не с активи. Има един текст, който е препъникамъкът. Той беше преведен некомпетентно, може би някой се беше загубил в превода, който казва, че ще се създаде дружество с инвестиционна цел и с обезпечение от активи на "Бромак" ще се наберат средства, който да служат изцяло или частично", каза Зафиров, но прекъснат от водещата, не успя да обясни за какво ще служат те..." - в. „Дневник".

„Иван Искров и негови колеги премахнаха наказателната отговорност за банкери, раздали необезпечени кредити. Това обяви бившият член на ДПС Осман Октай пред Нова ТВ.
Според него обаче, важното е не дали ще имаме правителство, а дали ще имаме работещ парламент. С това той обясни и „наглото" поведение на Иван Искров, който обяви, че ще си подаде оставката, ако имаме силен парламент и правителство, а това е трудно постижимо...
„Иван Искров, Константин Пенчев и Валери Димитров през 2001 година внесоха законопроект за отпадане на един член от НК, който предвиждаше наказателна отговорност на лица, давали необезпечени кредити и това е прието на 9 ноември същата година", посочи Октай..." - в. „24 часа".

„Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила. Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщиха за "24 часа" отлично информирани източници.
Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.
Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити (Как действат най-честите схеми- виж графиката в пълен размер)
"В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг". Това заяви от парламентарната трибуна в петък при дебатите за затворената банка депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обеща: "Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Започва да действа фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдика и ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи"...
" Пет-шест фирми с големи заеми към затворената банка усилено изкупуват влогове", твърди и основателят на фейсбук групата КТБalive Даниел Божилов. Вложителите се съгласяват на сделката, защото получавали поне част от парите си веднага, без да чакат разпродаване на активи след фалита. "Купувачите пък печелят от сконтирането, стопяват част от кредита си и освен това концентрират пари, с които могат след това да изкупуват обезценените активи на банката", обясни Даниел Божилов.
БНБ не ги разрешава, но не може и да ги спира..." - в. „24 часа".