Галерията разказва за световната оперна певица, родена в Добрич - Нели Божкова

Един живот, отдаден на операта – това е мотото на изложбата, посветена на голямата оперна звезда Нели Божкова, подредена от днес в Художествена галерия - Добрич.

Галерията разказва за световната оперна певица, родена в Добрич - Нели Божкова

Примата не е добре позната в родния си град, Добрич, затова организаторите на изложбата искат чрез експозицията още веднъж да припомнят за творческия път на даровитата оперна певица.



Материалите, които съдържа – снимки, постери, афиши от спектакли, предимно от Виенската опера, дипляни, награди медали и предмети, като кастанетите, с които изпълнява ролята на Кармен, са изпратени от нейния син – Константин Пранчев, съобщи директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева.


Волята на дарителя е те да бъдат предадени в Държавен архив, след експозицията, която може да се види до края на годината. Част от тях ще бъдат експонирани във фоайето на Огледална зала „Нели Божкова“. Това е била мечтата и на скъпата приятелка на Нели Божкова – Вяра Панайотова – дългогодишен уредник на иконната експозиция на музея, която е изложена в галерията. 10 години без Нели Божкова и 5 години без Вяра Панайотова се навършват тази година.

Изложбата е и своеобразен реверанс към инициативите на Вяра Панайотова за именуване на огледалната зала, както и на големите концерти в памет на оперната певица през 2006 и 2007 година.

Всичко, което блести в Аида, е златно, нали?

В операта „Аида” Спайт Дженкинс – генерален директор на Операта в Сиатъл, открива българския златен глас на сопраното Нели Божкова, превъплътен в Амнерис. Той казва: „Радвам се, че имаме младо поколение, което е достатъчно младо, за да се доближи до представите на Верди.”

Неделя, 2 август 1992 г., Сиатъл

Аида на Верди е празник за Операта в Сиатъл. В ролята на Амнерис Нели Божкова е покоряваща. Българският мецосопран не е просто самобитна актриса. Тя постига драматизъм с пеенето си. Ефектът е огромен. Нели Божкова е изключителен талант. Това е нейният първи дебют в Сиатъл. Надяваме се тя да се върне отново.

Оперна магия в Бременския театър – премиера на Кармен

Когато тази вечер в 19.30 часа в Театъра на Гьоте плац се вдигнат завесите на сцената, ще започне едно омагьосващо оперно изпълнение с висок музикален професионализъм. Оркестър, солисти и хор, под ръководството на Генералния музикален директор – Пинкас Щайнберг, ще представят знаменитото произведение на Жорж Бизе.  

Тази вечер зрителите ще затаят дъх пред Кармен. Бляскавият мецосопран Нели Божкова ще ни разкрие целия си певчески потенциал. Тя е певица, идваща от Болшой театър, минала през Клитемнестра в „Електра”, играна в Бремен, и достигнала до мечтаната от нея роля Кармен, чрез която показва невероятна игра и певческа дарба.

Бремен, сряда, 18.02.1987 г.