В ЕГ "Гео Милев" - Добрич се провежда образователна кампания за Павел Вежинов

По случай 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов „Лаборатория за четене и писане” по проект „Успех” на МОН в ЕГ „Гео Милев” с ръководител Дияна Боева започна образователна кампания, която ще приключи през месец май. Мотото на кампанията е „Да прочетем повече от Павел Вежинов”. Крайната цел е гимназистите да разберат повече за творчеството на Вежинов и да разкажат за това на своите съученици, като изработят и разпространят информационни бюлетини.

В ЕГ "Гео Милев" - Добрич се провежда образователна кампания за Павел Вежинов

Участниците в Лабораторията ще се запознаят със спецификата на времето, в което е творил нашият писател. Ще прочетат „Синият залез”, „Бариерата”, „Нощем с белите коне”, „Когато си в лодката”, „Сините пеперуди”, „Езерното момче” и др. Ще открият писателя чрез сценариите му  в киното и ключовите му филми, както и чрез интервютата му  през годините.


Фантастиката на Вежинов ще е отправна точкa принципно към тази тема в литературата и нейното представяне в киното. Внимание се отделя и на града в творчеството на Вежинов, който е един от малкото урбанисти в българската проза. Не случайно след като се запознава с младия Вежинов, Елин Пелин се чуди как така от една улица (или паве) може да стане разказ.

Гимназистите вече имат и виртуална платформа със затворени функция, за обмен на идеи и публикуване на свои текстове. Предвижда се да преминат през курс по писане, както и да получат насоки за това как да четат и разбират класически текстове.  Като за начало, използвайки за вдъхновение първите описания от повестта „Бариерата”, ученици и учител ще пишат за самотата... вечер, сутрин, в училище, в парка или у дома.

Да си спомним за филма „Бариерата” (1979) с Инокентий Смоктуновски и по сценарий на Павел Вежинов: ТУК