7 души са с обвинения за радикален ислям, задлъжняваме с нови 8 млрд., нови назначения и трусове във властта...

Акцията на ДАНС срещу потенциална клетка на Ислямска държава у нас е водеща тема за вестниците в четвъртък

7 души са с обвинения за радикален ислям, задлъжняваме с нови 8 млрд., нови назначения и трусове във властта...
„Приемете, че сме провели акция за генерална превенция... Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде.

Думите са на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, който заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борсислав Сарафов дадоха пресконференция по повод вчерашната акция на двете институции в четири града в страната.
На нея бяха прожектирани част от "намерените" доказателства (данни от Фейсбук профилите на задържаните), според които има данни, че група хора са проповядвали налагането на световен Халифат и са възхвалявали терористичната организация "Ислямска държава". Това е ставало през проповеди, разпространяване на "рекламни материали" - като шапки, тениски, знамена, ключодържатели, стикери със символи на терористичната организация.
Резултатите от акцията са:
- 26 задържани души за 24 часа;
- разпитани над 30 свидетели;
- седем души са с повдигнати обвинения за участие в група за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война. Всички те са българи от ромски произход, като за водач на тази група е обявен Ахмед Муса Ахмед - проповедникът от квартал "Изток" в Пазарджик - който има и трето обвинение - за проповядване на антидемократична идеология; От прокуратурата уточниха, че между себе си участниците в групата са се наричали с арабски имена. Най-вероятно ще им бъде поискано постоянно задържане;
- акцията продължава и може да има още обвиняеми..." - в. „Дневник".


„Седмина поддръжници на терористичната организация „Ислямска държава" са обвинени за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на световен халифат (ислямска форма на теокрация като държавно управление).
„Това не е клетка на „Ислямска държава", но можеше да стане", обясни шефът на ДАНС Владимир Писанчев. „Пресякохме разрастването й с метастази", допълни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
Водач на групата е Ахмед Муса, а негови последователи Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Те са българи от ромски произход, които след приемане на исляма се наричали с арабски имена. В претърсените над 46 адреса в Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Харманли и смолянското село Старчево били иззети шапки, тениски, ленти и значки с логото на „Ислямска държава". „Обвиняемите гордо и със самочувствие са ги носили в ежедневието", обясни прокурор Сарафов. По колите им и битова техника в домовете им също били разлепени „рекламни" стикери на организацията. В компютрите им са открити снимки и клипове, с които показвали поклонност към организацията и брутално насилие.
Във страницата си във фейсбук Муса публикувал статия под заглавие „България ще е първата страна на Балканите, в която ще се развее великото черно знаме".
Засега няма данни той и хората му да са контактували с членове на „Ислямска държава". Пропагандирали постигане на световен халифат до 2020 г..." - в. „Труд".

„Антитерористичната операция срещу евентуални поддръжници на „Ислямска държава" е била планирана за първата десетдневка на декември, но се е наложило да бъде ускорена, заради изтичане на информация. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с шефа на ДАНС Владимир Писанчев за акцията в Пазарджик и други градове във вторник. От своя страна Писанчев посочи, че не става въпрос за клетка на джихадистката групировка, но е имало индикации, че може да бъде.
„С г-н Писанчев бяхме не особено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември", обясни Цацаров.
Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани.
„Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР", добави Цацаров..." - в. „Стандарт".

„Имамът Ахмед Муса проповядвал сподвижниците му да имат готовност да се бият на страната на "Ислямска държава" (ИД). Започнахме да наблюдаваме началото на опити за набиране на бойци за "Ислямска държава", което ни накара да действаме, съобщи шефът на ДАНС Владимир Писканчев.
Той и главният прокурор дадоха пресконференция по повод акцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Харманли във вторник.
Те показаха снимки, открити в дома на Муса и най-верните му сподвижници.
На тях се вижда как имам от квартал "Изток" проповядва пред знамето на "Ислямска държава". Негови сподвижници са се снимали с арабски облекла и фланелки със знамето на ИД.
Агентите на ДАНС наблюдавали процесите в квартал "Изток" от половин година.
Те засекли пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия за Западна Европа да се отбиват в кв. "Изток"...
Според обвинението от юли до ноември Ахмед Муса е ръководил групата.
В нея влизали най-верните му сподвижници Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.
Едното им обвинение е, че са проповядвали антидемократична идеология и разпространявала идеите на "Ислямска държава".
Второто обвинение е, че в градовете Пловдив, Пазарджик и Асеновград са пропагандирали война чрез проповеди.
При претърсванията открихме материали,  които съдържат брутални сцени на насилие,  каза Сарафов.
Муса и хората му, макар че имат български имена, се наричали помежду си с арабски имена от ранните години на халифата, например Абуб, Ханза, Омар.
В проповедите си Муса открито говорел, че бойците на "Ислямска държава" се борят за налагане на халифат в световен мащаб...
Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинения срещу Ахмед Муса Ахмед, религиозен водач и лидер на мюсюлманите в ромския кв. "Изток" в града. Те са за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и призоваване към война, съобщи неговият адвокат Елвира Панкова.
Тя допълни, че той не се е признал за виновен.
Ахмед Муса вчера бе задържан за още 72 ч. Около 10 ч бе въведен от служители на ДАНС в сградата на прокуратурата. Два часа по-късно бе изведен с белезници към ареста. На въпрос на "24 часа" дали му е повдигнато обвинение той отговори: "Не."
Ахмед бе единственият осъден на ефективен затвор на делото за проповядване на радикален ислям. Това е втората му присъда по такова обвинение, след като през 2005 г. му бе наложено условно наказание от 3 г..." - в. „24 часа".

 

Бюджетът на държавата и състоянието на финансовия сектор също са сред актуалните теми.

„България ще има рекорден дълг и голям дефицит догодина
През 2015 г. държавата ще тегли 8.1 млрд. лева нови заеми и ще погаси стари за 6.8 милиарда
За разлика от предния бюджет, писан с "розови очила", проектобюджетът за 2015 г. е консервативен и реалистичен, твърди екипът на министъра на финансите Владислав Горанов. Кретаща икономика, рекорди с държавния дълг и мъчителна битка с бюджетния дефицит ще бележат новата 2015 година. Такива са прогнозите на Министерството на финансите, което вчера публикува проектобюджета за догодина и очакванията си за развитието на България през идните 3 години. От документите става ясно, че през 2015 г. правителството ще се опита да дисциплинира държавните разходи, но въпреки това "дупката" в хазната ще остане голяма и ще се наложи взимането на 8.1 млрд. лева нови дългове.
В основата на тези мрачни разчети е очакването, че догодина икономиката ни ще порасне с едва 0.8%. Това означава, че мечтаното увеличение на доходите и скъсяване на дистанцията с по-развитите страни скоро няма да се състои. За сравнение през 2015 г. за целия ЕС се очаква 1.5% ръст, а световният БВП ще се увеличи с 3.5%. В бюджетните разчети има и добри новини - като заявката за пенсионна реформа и отсъствието на популистки промени в данъчната и в други сфери.
България 3 години ще нарушава собствените си правила за бюджетния дефицит, става ясно от разчетите на финансовото министерство за периода 2015-2017 г. Според Закона за публичните финанси държавата не може да си позволява превишение на разходите над приходите, по-голямо от 2% от БВП. Но след тазгодишния провал на сметките хазната вероятно ще приключи с 3.7% дефицит.
Сред най-притеснителните числа в проектобюджета е намерението за поемане на рекордно голям нов държавен дълг догодина - 8.1 млрд. лв. Но тук трябва да се отбележи, че всъщност догодина бюджетът ще има и огромни разходи за плащане на стари заеми - 6.8 млрд. лева. Само за лихви по различни държавни борчове ще отидат над 845 млн. лева..." - в. „Сега".

„Парламентът окончателно реши, че прихващанията след цесии на клиенти в КТБ, направени по време на специалния надзор на банката, ще бъдат обявени за недействителни. Досега не се признаваха само прихващания след цесии, направени след отнемането на лиценза на банка.
Юристи многократно обясниха, че промяната ще породи лавина от съдебни искове, тъй като става дума за действие на закон със задна дата. Ако текстът бъде приложен, заявени прихващания за близо 800 млн. лв. няма да бъдат осъществени.
За разлика от гласуването в бюджетна комисия при второто четене в пленарната зала промените в Закона за банковата несъстоятелност не минаха единодушно. От 105 гласували народни представители 97 покрепиха промяната, 5 гласуваха "против", а трима се въздържаха. Депутатът от БСП Чавдар Георгиев се разграничи от позицията на партията си в бюджетна комисия и заяви, че новите текстове имат действие със задна дата. "Вие преуреждатe вече сключени сделки с реализиран ефект от тях", каза Георгиев от парламентарната трибуна. Той определи поправките като "лош прецедент", който ще създаде невъобразим хаос в правовия ред. Според него промяната се прави, за да се преразпределят парите на банката към удобни субекти. Колегата му от БСП Таско Ерменков също каза, че парламентът е приел норми, които пораждат действие със задна дата.
Данаил Кирилов от ГЕРБ опонира, изтъквайки отново аргументите на управляващите, че поправките се отнасят до бъдещи действия на синдика на КТБ, който още не е назначен. С поправките на синдика ще му бъде позволено да не признае направените прихващания, вместо да ги обжалва пред съда, както е сегашният ред..." - в. „Труд".

Всекидневниците информират и за смяната на повечето областни управители.

„Губернатори по формулата 18:5:1 назначи Министерският съвет вчера.
24 от 28-те областни управители бяха сменени с решение на правителството в сряда сутринта. Кабинетът повери Областната управа в София на заместника на Корман Исмаилов в Народната партия "Свобода и достойнство" Веселин Пенев.
На позициите в Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе, София-област и Ямбол бяха върнати старите областни управители, работили при предишното управление на ГЕРБ между 2009 г. и 2013 г. Постовете си запазиха само областните управители на Варна, Пловдив, Хасково и Силистра, които бяха назначени по време на служебното правителство на Георги Близнашки. Както "Стандарт" писа, Реформаторският блок получи 5-ма губернатори, Пазарджик остана за АБВ. Въпреки това обаче вицето на Бойко Борисов - Меглена Кунева, се оказа недоволна от решението. "Вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ - областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС - предложения - Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва "България на гражданите".
Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София", казва Кунева на премиера, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета. Тя благодари на Борисов за решението, като заявява, че иска да знае за представителството на всяка една формация поотделно. Тогава Борисов коментира: "Аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни. Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени"... - в. „Стандарт".

„24 нови областни управители назначи правителството. Все още няма смяна в Пловдив, Хасково, Силистра и Варна.
18 от новите областни са излъчени от ГЕРБ, стана ясно след заседанието на правителството. Това са юристът Бисер Михайлов в Благоевград, бившият областен Пенчо Пенчев във Велико Търново, шефката на общинарите във Враца Малина Николова, екскметът на Габрово Николай Сираков, Маргарита Новоселска в Добрич, бизнесменът Илия Илиев в Кърджали. Специалистът по спортен мениджмънт Виктор Янев поема Кюстендил, Мадлена Бояджиева - Ловеч, а в Монтана се връща бившият областен Ивайло Петров. Ексдепутатката Ирена Соколова в Перник, Ралица Добрева в Плевен и Петър Василев в Разград също са от квотата на ГЕРБ. Недялко Славов, също бивш депутат, взе Смолян, а шефката на начално училище Росица Тодорова - София-област. В Търговище бе назначен Светлин Бонев, а в Шумен - Донка Иванова.
За ГЕРБ е и мястото в Ямбол, където в областната управа се завръща Димитър Иванов.
Реформаторският блок е получил 5 губернаторски места. В Бургас от тяхно име областен става Вълчо Чолаков от СДС, чиято партия излъчва и човека за Стара Загора - Георги Ранев. Във Видин пък ще е Момчил Станков от ДСБ. Партията на Радан Кънев взема и Сливен с Димитър Сяров...
АБВ пък получава областен в Пазарджик - Трендафил Величков..." - в. „24 часа".

Вестниците съобщават и за поредния трус в управляващата коалиция, предизвикан от кадровите договорки.

„На този етап не намирам за основателно искането за оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста зам.-министър на отбраната.
Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в кулоарите на Народното събрание след среща с лидерите на Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
„Проведохме среща в добър дух на разбирателство. Не получих повече аргументи и доказателства от Патриотичния фронт в подкрепа на отстраняването му, освен тези, разпространени от медиите", заяви министърът...
„Нямаме друг полезен ход, освен оттегляне на подкрепата за правителството". С тези думи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов коментира пред журналисти в Народното събрание новината, че за областен управител на София град е назначен зам.-председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Веселин Пенев, предаде БГНЕС.
Каракачанов и Валери Симеонов се срещнаха в парламента с министъра на отбраната Николай Ненчев, като трябваше да обсъдят назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Според ПФ „той е кандидатура лично на председателя на НПСД Корман Исмаилов, има връзка с чужди служби и е опасен за националната сигурност".
От медиите Каракачанов научи за назначението на Пенев за областен управител и обяви, че "това допълнително влошава нещата". Единственият полезен ход за ПФ изглежда оттегляне на подкрепата, ако това назначение наистина е факт, призна Каракачанов..." - в. „Сега".

„Единственият полезен ход е да оттеглим подкрепата си за правителството, ако е вярна информацията за назначението на човек от партията на Корман Исмаилов за областен управител на София град. Това каза в отговор на въпрос лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с военния министър Николай Ненчев, който дойде в парламента на среща с лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов във връзка с назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.
По-рано днес правителството назначи зам.-председателят на партията "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов - Веселин Пенев, за областен управител на София град. Каракачанов каза, че не знае за това назначение, но ако е вярно, то допълнително усложнява нещата.
"Ако към момента на срещата бяхме склонни да обмисляме как да излезем от ситуацията, то след това назначение единственият ни полезен ход е да оттеглим подкрепата си", каза Каракачанов. Това обаче ще бъде решено на коалиционния съвет на Патриотичния фронт следващата седмица вторник или сряда.
Каракачанов не отговори защо ще се чака седмица, след като според него полезното е да се оттегли подкрепата. Той каза още, че днес са информирали останалите партии в коалицията Патриотичен фронт за намеренията на ВМРО и НФСБ. "Някои са за запазване на спокойствие, други са за оттегляне на подкрепата, но при тази нова ситуация мисля, че балансът ще надделее в посока към оттегляне", прогнозира той.
В отговор на въпрос лидерът на ВМРО каза, че му мирише на провокация, тъй като след протеста им срещу Исмаилов следва ново назначение от партията "Свобода и достойнство"..." - в. „Дневник".