Депутатка от АТАКА към Калфин: 25 стотинки на час е подигравка с миньорите!

Народният представител от АТАКА Калина Балабанова зададе въпрос в рамките на петъчния парламентарен контрол на социалния министър Ивайло Калфин относно нарушения на трудовото законодателство в мина Оброчище.

Депутатка от АТАКА към Калфин: 25 стотинки на час е подигравка с миньорите!

Балабанова каза, че продължава да се оказва натиск върху кандидатите за работа в мина Оброчище и ако човек иска да бъде назначен на работа там, то той трябва писмено да се откаже от правото си да бъде представляван от синдикат. Тя подчерта, че заплатите на работниците там, които са оценени на първа екстра категория труд, са на стойност между 360 и 660 лв., а нощният им труд се оценява на 25 стотинки на час. Балабанова предупреди министър Калфин за опасността от протест и припомни случая с 56-те миньори от рудник "Оброчище", които протестираха в подземията над 36 часа. Освен това тя алармира, че политиката, налагана от правителства години наред, за налагане на административни глоби при откриване на нарушения, не дават резултат и поиска отнемане на концесията. В отговор министър Калфин се ангажира с проверка на мината през декември месец тази година. Балабанова се обърна към министъра и попита не смята ли, че 25 ст./час заплащане на миньорски труд е подигравка. „Ако проверката през декември установи нарушения, Вие като министър бихте ли имали мъжеството и политическата воля да развалите концесионния договор, тъй като концесионерът е злоупотребявал през годините и с държавната част от мината? Тя е била експлоатирана и ограбвана и това е достатъчно основание за разваляне на договора“, заяви още Балабанова.

Балабанова зададе и втори въпрос към вътрешния министър, касаещ посегателството на клуба на патриотите в гр. Добрич. „Смятате ли, че откриването на извършителите на посегателството над клуба на ПП АТАКА в гр. Добрич е непосилно за кадровия състав на МВР? Как гражданите на гр. Добрич да имат доверие на МВР, след като нашият клуб е общински и не може да бъде опазен, а какво остава за частното имущество на хората?“. Тя подчерта, че такава вандалщина се извършва за пореден път от страна на политически опоненти и предостави снимков материал на министъра. Той от своя страна обеща да я държи в течение как върви досъдебното производство.

Припомняме, че Балабанова беше народен представител от област Добрич в предишното Народно Събрание. В 43 НС тя е избрана от 3 МИР-Варна. Въпреки това, националистката декларира, че ще бъде 7-мият добрички депутат и ще продължи да се бори за интересите на добричлии. Очаква се, следващата седмица Балабанова да повдигне отново темата за въглищния газ и скандалното Решение Решение No 28 – ОС/2014г. за съгласуване на проект в границите на Блок “1-11 Вранино“.