Румен Петков: Спирането на Южен поток е катастрофа за българската икономика

Правителството на БСП, оглавявано от Пламен Орешарски направи всичко възможно да дискредитира Южен поток. Това заяви в Добрич Румен Петков по повод изявлението на руския президент Владимир Путин при посещението му в Турция.

Румен Петков: Спирането на Южен поток е катастрофа за българската икономика

С вчерашното изявление-декларация трябва да сме напълно наясно, че ставаме зависими от Украйна, допълни Петков, който смята че антируската политика на БСП добива своя естествен край и зачеркването на този проект е по подобие на Син поток, който ни заобиколи. Това е катастрофа за българската икономика и за тази катастрофа трябва да се носи отговорност. Румен Петков обвини в неадекватно поведение не само Орешарски, но и Драгомир Стойнев, и Петър Чобанов.



Румен Петков съобщи, че има писмо от Газпром, в което Булгаргаз се осведомява, че се въвежда в действие клаузата за предплащане на газта, поради задлъжнялостта на Булгаргаз към Газпром, но се крие от президента и правителството. Има ли проблем във взаимоотношенията между руската компания и украинския транспортьор на газта, пита още Петков. Това според него ще повлияе върху енергийната обезпеченост на страната ни.

Зам.-председателят на АБВ подчерта и двойния стандарт, с който се оперира: Северен поток беше реализиран с волята на Германия и на ЕС и на никого не му мина през ума да задава въпроси защо се строи, кого обслужва, какви са обемите на доставки на газ.

Същевременно Турция отива към една стъпка, която прави Европа и Южна Европа абсолютно зависима – тази неадекватност на българските власти ще тежи години наред на нашата енергийна сигурност.

Полезен ход България днес няма, каза още Румен Петков. Най-страшното за България предстои и е въпрос на българската дипломация и институции то да не стане.