Книга представя спомените на военен пилот, маратон на четенето в библиотека Дора Габе

В дните на Националния Маратон на четенето (2-23 април), Регионална библиотека "Дора Габе" организира представяне книгата на полк. Иван Апостолов "На границата на възможното. Спомени на един военен пилот". Проявата се посвещава на 12 април - Ден на космонавтиката и авиацията и 50 годишнината от първия полет на космонавта Юрий Гагарин (1961 г).

Книга представя спомените на военен пилот, маратон на четенето в библиотека Дора Габе

В своята биографична книга "На границата на възможното" военният пилот Иван Апостолов описва историята на ВВС. Иван Апостолов е роден в с. Баня, Поморийско, завършил е ВНВВУ "Г. Бенковски" - Долна Митрополия и ТУ - София. Летял е 21 години на реактивни самолети и е достигнал върха на подготовката като същевременно е обучавал много летци. Осем години е летял на спортни самолети, а още 16 на мотоделтапланери и малки самолети. Като летец в бойната авиация е изпълнил над 500 полета.

За книгата авторът казва "Това не е книга за личността Иван Апостолов, а за българската авиация в годините на нейния апогей - от 1958 до 1995 година. Защото аз съм само един от всички тези пилоти и не се различавам от никого". Има ниво на подготовка военен пилот първи клас. След това лети на спортни самолети и мотоделтапланери още 25 години. Книгата разкрива различни моменти от живота в авиополковете в Каменец, Равнец и Балчик.

Проявата се реализира в рамките на Националния Маратон на четенето (2-23 април), посветен на 23 април - Международен ден на книгата и авторското право.

Представянето ще се проведе на 11 април /понеделник/ от 17. 00 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе".

 За шеста поредна година пък по инициатива на Българска библиотечно-информационна асоциация Регионална библиотека „Дора Габе” се включва  в Националния маратон на четенето.

В дните между Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април библиотеката е организатор на поредица събития, посветени на книгата и четенето с идеята да се провокират хора на различна възраст да четат, препрочитат и разговарят за любимите си книги.

Маратонът на четенето ще се проведе на 13 април от 10.00 ч. до 16.30 ч. и е отворен към всички, които искат да се включат в него и да станат част от общността на четящите хора.

На 13 април всички любители на хубавата книга са поканени да се включат в Маратона и се насладят на удоволствието от четенето, съобщават от Регионална библиотека Дора Габе - Добрич.