ГЕРБ: Продажбата на контактната тролейбусна мрежа е напълно законна

В пресконференцията на партията участваха председателят на временната комисия по транспорт Божанка Вуцова, председателят на Общински съвет - Добрич Ангел Табаков и народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов.

ГЕРБ: Продажбата на контактната тролейбусна мрежа е напълно законна

Тази година имаше избори на два пъти, но явно предизборната кампания продължава - така депутатът и областен лидер на ГЕРБ Румен Иванов коментира обвиненията на други политически сили за нарушения при продажбата на контактната тролейбусна мрежа в Добрич. За мен това са груби политически нападки и започната предизборна кампания за местните избори през октомври 2015 година, заяви той.



Поддръжката на контактната тролейбусна мрежа, без да се използва, струваше на общината между 25 и 30 хиляди лева месечно, съобщи Божанка Вуцова. Според мен и според повечето членове на временната комисия по транспорт продажбата й бе едно неизбежно действие, което трябваше да се предприеме от общинска администрация, заяви тя. Съгласно наредбата за разпореждане с общинската собственост, която Общинският съвет сме приели, при неявяване на нито един кандидат на първи търг, на втория кметът има право да намали цената до 30%, а в случая намалението е под този размер, обясни Божанка Вуцова. При продажбата е спазен редът, определен от общинския съвет и всички останали коментари са неправилно четене на нашия акт или просто търсене на сензация, заяви тя. Това, че някой е упълномощил някого, не води до конфликт на интереси и е нормално, когато човекът е изключително компетентен по отношение на поддържането на контактна тролейбусна мрежа - така Божанка Вуцова коментира обвинението, че изготвилият оценката на контактната тролейбусна мрежа и пълномощникът при покупката й е едно и също лице - Стефан Спасов Стефанов.

Спазени са всички законови изисквания, заяви председателят на Общински съвет - Добрич Ангел Табаков по отношение на въпроса защо фирмата, извършила оценката, не е лицензиран оценител.