53-ма съдебни заседатели одобриха общинските съветници

По предложение на Временната комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели, председателствана от Даниела Димитрова, ОбС Добрич прие днес списък с 53-ма съдебни заседатели в Районен съд Добрич, плюс 5 резерви

53-ма съдебни заседатели одобриха общинските съветници

Галина Митева поиска да разбере кой е взел решението за разпределяне на броя на заседателите на партиен принцип, като подчерта, че подобно нещо вече се е случвало в рамките на настоящия мандат на ОбС, при избора на заседатели за Окръжен съд. Митева попита Димитрова как се е променила комисията, която оглавява оттогава насам.


Председателят на Временната комисия заяви, че партийни таблици не е изпращала и че не би отказала дискусия по темата как да бъдат избирани съдебните заседатели. Председателят на ОбС Ангел Табаков се опита да поеме вината, като заяви, че е разпратил електронни писма в спешен порядък, преди още да бъде сформирана комисията за избор. Оказва се, в тях е фигурирал старият квотен принцип: на базата на общинските съветници от дадена партия да се разпределя и брой съдебни заседатели.

Гинка Василева подчерта, че темата е много чувствителна и трябва да се подхожда внимателно към нея, защото е събудила напрежение и у хората, които работят в съдебната система. Тя предложи като допълнение в докладната записка занапред да се проучи опита на други общини за принципно ново разпределение на заседателите.    

Галина Митева съобщи, че в Бургас предложенията се събират директно от гражданите, чрез сайта на общината, напълно прозрачно.