Ударно санират панелките от 1 януари, френският посланик е загрижен за пенсионната реформа, образователният министър разжалва Ломоносов...

Информацията, че бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е засечен в Гърция е сред водещите теми на вестниците в сряда.

Ударно санират панелките от 1 януари, френският посланик е загрижен за пенсионната реформа, образователният министър разжалва Ломоносов...
„Мистериозно изчезналият на 5 декември бивш председател на ДАНС Петко Сертов е бил отседнал в хотел в Атина от 20 до 22 декември, съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

Става дума за хотел "Нана" в центъра на гръцката столица на ул. "Неофиту Метакса" 27 непосредствено до гара "Лариса", която е основен жп пункт в Атина. Близо е до площад "Омония" и на една метро спирка от историческия център Акропол. 
Сертов се е регистрирал там на 20 декември с българската си лична карта. МВР е получило информация за това само час след като той е наел стая в хотела. 
Сертов обикалял района на хотела и е разговарял с хората на перфектен гръцки и английски език, твърдят от местната полиция. 
Той е изглеждал видимо спокоен. Бил е сам. Вечерял е в таверната на хотела отново сам. Напуснал е на 22 декември, а малко след това е дошла полиция. "Автомобилът, с който се е придвижвал, не е засечен", каза още Лазаров.
Според гръцки източници Сертов е пристигнал най-вероятно с влак в гръцката столица. Кварталът, в който се намира хотел "Нана", е работнически, населен основно с имигранти и не се ползва с добра слава.
В района на гара "Лариса" живеят много българи и албанци. Наблизо е и основната българска пиаца. Изненадващо е, че Сертов е избрал да отседне в този квартал, където вечер е безлюдно, тъй като хората от съображения за сигурност не излизат навън. Цената на нощувка  в хотела е 34 евро.
От "Нана" не потвърдиха, но и не отрекоха информацията за отсядането на Сертов там.
Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров помоли Сертов като човек от службите да отиде до най-близкото полицейско управление, независимо в коя страна на ЕС се намира, и да покаже личната си карта...
"24 часа" се опита да се свърже със сина му Детелин, но той не отговаряше на съобщенията. Два дни след изчезването на баща си младежът е публикувал весели коментари във фейсбук. В интервю за вестника дни след изчезването на Сертов той каза, че не знае къде е баща му. От МВР не коментират защо са уведомили точно него, а не съпругата Емилия." - в. „24 часа".



„Преди да бъде засечен в хотел "Нана" бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е бил в Сан Марино, съобщиха източници на БНТ. След като напуснал България, Петко Сертов е оставил колата си в гараж в гръцкия град Патра на 7-8 декември.
Оттам хваща ферибота за Италия, а малко по-късно стига до Сан Марино, откъдето се опитва да се свърже със своя близка във Варна. В Сан Марино Сертов има няколко срещи и после отново се връща в Патра, откъдето хваща влак за Атина. След това се настанява за три дни в хотел "Нана" в Атина." - в. „Сега".

„...В Сан Марино има няколко срещи и после отново се връща в Патра, откъдето хваща влак за Атина. След това са събитията и наемането на хотел "Нана", за които днес разказа главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това съобщи репортерът на БНТ Иво Никодимов в новините тази вечер.
По-рано днес журналистката Маргарита Михнева разкри пред БНТ, че Сертов е напуснал страната силно уплашен, след като е получил заплаха за живота си. От Сан Марино и звъннал на сестрата на загиналия в катастрофа неотдавна Александър Сурталов, но тя шофирала и не вдигнала. По-късно телефонът бил изключен и така остава и досега..." - в. „Труд".

Скандалът около пенсионната реформа продължава да е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Председателят на БСП Михаил Mиков разкритикува във Фейсбук профила си остро пенсионната реформа.
"Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал", пише Миков.
"Къде е Президентът в цялата тази ситуация? Обединител на нацията, човек с интереси в пенсионното дело, които не са от вчера, радетел за прозрачност и правова държава, той сякаш остана малко встрани от процеса", пита Миков. И продължава: "Президентът, който налагаше вето върху актуализация на бюджета, само за да пречи на правителството, който публично заявяваше, че е необходимо да се спазва принципът за прозрачност и правова държава, сега изчерпа своята роля с едно вяло изявление, че вето няма да бъде налагано, макар и да не е съгласен с решението за пенсионните фондове." - в. „Стандарт".

„Посланикът на Франция у нас Ксавие Дьо Кабан е поискал разяснения от социалния министър Ивайло Калфин за промените в пенсионната система и Държавното обществено осигуряване, които бяха приети от парламента миналия петък, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.
Министърът е запознал дипломата в детайли с приетите от парламента решения и с консултациите със социалните партньори от последните седмици. Калфин е изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост.
„Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми", е коментирал Калфин.
„В коалиция, в която има значителни идейни различия, е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите. Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция. Надявам се да няма много поводи за напрежение, както беше през миналата седмица. Коалиционните проблеми раждат нестабилност", е обяснил социалният министър пред посланика на Франция.
Посланик Ксавие дьо Кабан е изразил надежда, че бъдещите промени в пенсионната система ще бъдат предвидими и ще са резултат от широки дискусии." - в. „Труд".

В. „Дневник" публикува коментар по темата от  докторанта в Оксфорд Ивайло Яйджиев:
„В петък Народното събрание прие с много спорен процес едно наглед техническо решение, което обаче може да има сериозни финансови последици за всички нас - не днес, но с голяма сигурност утре. Накратко, т.нар. пенсионна "анти-реформа" представлява грешното решение на един зле поставен проблем, с много тънко прикрити политически и частни интереси. Проблемите идват от три основни посоки: процесът на вземане на решението, аргументите за "свободен избор" и ефектите върху някои основи пазари в страната.
Какво приеха ГЕРБ и ДПС?
Първо обаче нека сме наясно какво беше гласувано: родените след 1959 г. да могат еднократно да прехвърлят вноската си от задължителното частно осигуряване в общия солидарен фонд на НОИ. Очаква се да се даде около месец на осигуряващите се да заявят изрично своето желание да продължат да внасят част от своята вноска в частен фонд, като в противен случай натрупаните там средства ще се прехвърлят в държавния такъв автоматично. Сега навлизащите на пазара на труда пък ще имат една година да декларират желание за частни осигуровки, като ако не направят това в този срок техните задължителни осигуровки също завинаги ще бъдат изцяло насочени към НОИ.
Зад това има няколко позитивни аспекта от чисто технократска гледна точка. На първо и основно място, така се атакува един много сериозен проблем в пенсионната система, а именно липсата на ефективна пазарна дисциплина при пенсионните фондове. В момента те имат гарантирани средства от всеки осигуряващ се българин, които се трупат при тях и които ние не можем да управляваме или да ползваме; резултатът от тази гаранция е липсата на стимул за резултати, което изглежда е в основата на ниската доходност на частните пенсионни фондове.
Второ, това означава преливане на една част от около 7 млрд. лв. ресурс в частните фондове към държавния НОИ, намалявайки нуждата от държавна субсидия за института, която запълва дупка от около 4 млрд. годишно в неговия бюджет (с който се изплащат днешните пенсии). Това съответно ще намали и фискалния дефицит, поне на теория.
Трето, това може да се разглежда и като намерение да се засили солидарния модел на пенсионно осигуряване.
Проблемът обаче е, че тези причини не се посочват като основния мотив за тази промяна, докато другите ефекти от мярката имат много по-големи дългосрочни отрицателни ефекти.
Нека започнем с това, което е за мен фундаменталният проблем - процесът по вземане на такова решение, което влияе на цялата пенсионна система и има ефекти за всички нас и то в дългосрочен план. Един бърз поглед към хронологията: предложението не е част от закона за бюджета, а е добавено миналата неделя изведнъж в бюджетната комисия и гласувано набързо без публичност и дебати. След това медиите, или поне някои от тях, подхванаха темата, активизираха се, естествено и самите пенсионни фондове. В петък сутринта изглеждаше, че промените са оттеглени...докато Горанов не влезе яростен в оперативката на ГЕРБ, заплашвайки с оставка ако поправките не минат.
Това е доста притеснително и показва, че те са жизненоважни за финансовия министър, смятан за близък до Пеевски и доскоро начело на Общинска банка, също близка до фирмите на роднините на депутата от ДПС. По този начин, в петък вечерта - последен работен ден на НС преди коледните празници - то прие без публичен дебат и най-вече, без каквато и да е известна оценка или обосновка за икономическите ефекти от тази мярка, промени, които засягат всички нас за години напред. При това с гласовете на ДПС и въпреки нежеланието на коалиционните партньори и квази-партньори, рискувайки стабилността на управлението...
Накратко, именно тези три проблема - начинът на вземане на решение, прикритието на "свободния избор" и негативните икономически ефекти - обясняват защо това е "анти-реформа". Да, частните пенсионни фондове определено не са примери за подражание и трябва да имат по-добра пазарна дисциплина и да убеждават хората да инвестират в тях с устойчиви резултати, но горните елементи подсказват, че не това е основната мотивация на неизвестните към момента автори на това предложение.
Тази цел може да бъде постигната с много по-ясни и внимателни стъпки, които не оставят привкус, че отново определени кръгове използват отново държавни механизми за разчистване на своите сметки..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават и за безпрецедентен гаф на образователния министър Тодор Танев.

„Ломоносов не е направил нищо особено. Асен Златаров също - той просто е ходил до Съветския съюз по времето, когато тука е било фашизъм". Това заявява просветният министър проф. Тодор Танев, който е политолог по образование, на посещение в училище във Враца. Видеото с думите му, казани в час по химия, се завъртя вчера в нета, макар че посещението е било по-рано.
Танев посочва на учениците портретите на видни химици и подчертава, че големите са Мария и Пиер Кюри. "Мария Склодовска-Кюри - два пъти Нобелова лауреатка не по една наука, а по две различни. Във време, когато жените са били доста по-зле и отсега", казва на учениците министърът. "Умряла е от облъчване, защото е открила два елемента - радий и полоний. Кръстила е полония на своята страна. Ако някой от вас открие, българий да го кръсти", допълва Танев. "Нейният мъж е също много голям и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик-Жолио Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик-Жолио. Той е женен за дъщерята на Мария и на Пиер. Защо тогава той е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен и Нобеловият лауреат, го няма никъде. Истината невинаги е написана както трябва", поучава учениците Танев. По-късно в час по история той говори на друг клас за голямата бомбардировка на Враца, посочвайки портрета на Чърчил като неин извършител. "Някой от Враца да е правил нещо лошо на Островите?", пита Танев..." - в. „Стандарт".

„Образователният министър проф. Тодор Танев се извини за думите си пред ученици във Враца. В лекция в ОУ „Христо Ботев" той коментира научни постижения, които предизвикаха остри обществени реакции.
Заради това Танев публикува коментар в профила си във Facebook.
„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители", пише министърът.
По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми".
Танев обясни, че е искал да обясни пред учениците, че „има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели"..." - в. „Стандарт".

„Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити образователния министър Тодор Танев, който направи скандални изказвания пред ученици във Враца.
Преди време министърът на образованието даде съвет на децата по време на посещение в СОУ „Христо Ботев". Той ги посъветва да се държат „докрай" с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас"... „докато не омекнат". Думите му бяха в контекста на исторически факт, с който запозна учениците - бомбардировката над Враца, чийто инициатор е Уинстън Чърчил.
„Дръжте се твърдо, КАТО маджари, евреи, арменци..." - казва професор Тодор Танев и ... се оказва антисемит. И анти-маджарин, предполагам. Нищо, че има унгарски произход и говори перфектен унгарски", написа в защита на министъра Радан Кънев в профила си във Facebook.
„И се оказва, че няма право на мнение за учени, ако портретите им висят по стените..." - в. „24 часа".

Всекидневниците информират и за новости п отемата за санирането на панелните жилища.

„Амбициозен, но неясен план за санирането на панелки за милиарди левове, който започва ударно да се прилага от 1 януари, обяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова. Само през 2015 г., когато има и местни избори, за него ще бъдат похарчени 1 млрд. лв. Още на старта обаче се налагат ограничения.
Основното ново правило на програмата е, че ще могат да кандидатстват сдружения на собствениците от блокове с над 36 жилища, но не и отделни входове. Проектите ще се движат не от държавата, а от общините. Създава се и фонд, който да поеме 100% финансирането, без ангажимент от страна на домакинствата.
Новият план за жилищно обновяване бе оповестен след среща на регионалния министър с кметовете на 28-те областни града. На нея присъстваха и вицепремиерите Томислав Дончев, Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов. Според обявените намерения собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране. Условието е да кандидатства цял блок с поне 36 апартамента, а не отделни входове, както беше досега в проекта към програмата по "Регионално развитие" 2007-2013 г. Според статистиката на Министерството на регионалното развитие (МРР) в България има 70 259 сгради панелно и стоманобетонно строителство, в тях има 1,123 милиона апартамента и те са основно в 28-те областни града...
"Ангажиментът на етажната собственост като участник и основен бенефициент държавното субсидиране е да регистрира сдружение на собствениците по Закона за управление на етажната собственост", обясни министърът..." -  в. „Сега".

„Едва 0.3% от панелните жилища в България ще могат да се възползват от новата програма за саниране, предаде Би Ти Ви, цитирайки експерти. Те пресмятат, че с предвидените средства ще бъдат ремонтирани максимум 200 сгради.
От Асоциацията за изолации в строителството казват, че при 1 млрд. лв. отпусната държавна помощ и взимане като пример на едно средностатистическо панелно жилище от 60-70 квадратни метра, при средна цена от около 100 лева на квадратен метър за саниране излиза, че по новата програма могат да се обновят около 1500 жилища или максимум 200 блока.
В България има над 70 000 панелни блокове с над 1. 12 млн апартамента. От регионалното министерство не скриват, че има голямо забавяне в програмата. Оттам допълват, че има пари за саниране на около 180 сгради, но ще се изолират максимум 120 и затова ще загубим безвъзвратно част от европейските пари." - в. „Дневник".