Над 90% от хората с ниски доходи няма да си върнат удържания данък; Ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор

Изпуснахме € 100 млн. за пощите от Брюксел; 5% отстъпка от данъка за декларации по интернет

Над 90% от хората с ниски доходи няма да си върнат удържания данък; Ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор

24 часа

Ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор

Държавата ще въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора още от следващата година, съобщи пред "24 часа" вицепремиерът Ивайло Калфин.

С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти, примерно електрически или ВиК, обясни Калфин.

Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата.

Труд

Продават 4128 имота на длъжници по празниците: Бизнесмени губят 23 хотела и 6 фабрики

4128 имота на длъжници се предлагат на публична продан по празниците, става ясно от регистъра на продажбите на частните съдебни изпълнители. 1193 от тях са апартаменти, голямата част от които двустайни. Къщите, които ще бъдат изгубени от собствениците им, са 512. Отделно се продават и 146 етажи от къщи, както и 26 цели жилищни сгради.

Стандарт

Изпуснахме € 100 млн. за пощите от Брюксел

"Уникален европейски проект за 100 млн. евро е бил проспан по време на управлението на новата тройна коалиция", съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от "Дондуков" 1.

Става дума за европари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В края на 2012 г. тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски и негов екип изготвили проект, чрез който пощите да станат информационен център на селската програма на България като бенефициент, научи "Стандарт" от източници в белгийската столица.

Монитор

5% отстъпка от данъка за декларации по интернет

Българите, които ще довнасят данък за доходите си през 2014 година, ще могат да ползват 5-процентната отстъпка само ако подадат декларацията си онлайн. Това е една от основните промени в правилата за плащането на данъците. Условието е онлайн подаването да стане до 31 март 2015 г., но срокът за плащане с намалението остава 30 април, става ясно от съобщението на НАП.

За целта се въвежда сериозно облекчение, а именно - подаването на декларациите онлайн вече ще е възможно не само с електронен подпис, но и с персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава напълно безплатно от НАП.

Сега

Над 90% от хората с ниски доходи няма да си върнат удържания данък

Над 90% от хората с минимални доходи през 2014 г. няма да могат да получат обратно авансово удържания им данък заради ограниченията при ползване на облекчението. Трудовите доходи на тези данъкоплатци попадат в годишния лимит от 4080 лв., който дава право за ползване на преференцията, но извън тези суми хората са получавали други необлагаеми доходи като добавки за гледане на дете, обезщетение за безработица, минимални лихви по дебитни карти, рента и др. Така кръгът от хората, които ще могат да ползват данъчното облекчение, е силно ограничен и се очаква да е около 20 000 души. Това показва анализ на Националната агенция за приходите.