НАТО се извини за грешните мишени

Представители на НАТО се извиниха на либийската опозиция за грешния авиоудар вчера, при който загинаха 13 души от опозиционните сили. Това съобщи ръководителят на военната операция на революционерите Абделфатах Юнис, цитиран от БиБиСи.

НАТО се извини за грешните мишени

В разговор с представител на Алианса Юнис изразил своето възмущение от инцидента. По думите му въстаниците по-рано предупредили западните съюзници за това, че планират да разположат бронетехника от Адждабия в съседство с Брага. Именно тази колона на революционерите беше подложена на бомбардировки.


 

От НАТО коментираха, че в региона, където стана инцидента, непрекъснато се наблюдава движение на техника. Те са започнали разследване по случая за изясняване на точните причини за инцидента.

 

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

 

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия и откриваща възможността за международна военна намеса в тази северноафриканска страна. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

 

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.