Показват книги от личната библиотека на Петър Увалиев в РБ "Дора Габе"

По повод 100-годишнината от рождението на българския и европейски интелектуалец Петър Увалиев, от днес в Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич е експонирана изложба "Книги от личната библиотека на Петър Увалиев".

Показват книги от личната библиотека на Петър Увалиев в РБ "Дора Габе"



Как една лична библиотека може да представи своя притежател, какво научаваме за един човек, когато имаме възможност да разгледаме неговите книги? Те представляват колекция с цялостен облик, която съдържа знаци за всички прояви на духа на своя собственик и добавя нови щрихи към неговия портрет.

По тази причина Регионална библиотека „Дора Габе” счита за едно от своите най-ценни притежания колекцията от лични книги на Петър Увалиев. Изложбата представя книги от областите философия, психология, история, литературознание и езикознание, изкуство – обща теория и история, кино, театър, сценарии и адаптации на литературни произведения за киното, писани от самия Увалиев, както и книги с автографи от видни личности – българи и чужденци, от различни области на литературата, изкуството и науката.


Самата колекция, подарена на Библиотека „Дора Габе” от Соня Рув – съпруга на Увалиев и от Фондация „Семейство Увалиеви”, заема своето място в създадения през 2005 г. културно-информационен и образователен център на името на интелектуалеца, който е достъпен за всички потребители.

Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 28 януари.