Кръговите кръстовища в областта се унифицират - предимство за водачите в ринга

Това е едно от решенията, които бяха взети на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. То се проведе днес под председателството на зам.-областният управител Ивайло Манушев.

Кръговите кръстовища в областта се унифицират - предимство за водачите в ринга

Областно пътно управление - Добрич, съвместно със сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Добрич да предприемат действия по унифициране организацията на движението на всички кръгови кръстовища на територията на област Добрич, чрез прилагането на правилото за задължително предимство за движещите се в кръга пътни превозни средства, се казва в решението. Директорът на ОПУ Георги Стратиев съобщи, че в момента тече проект за рехабилитация на път II 29 Варна – Добрич – Кардам, в който е заложено унифициране на кръговите кръстовища по околовръстния път на Добрич. До края на годината това ще се случи в цялата област.


Освен това, общините от региона ще трябва да предвидят средства в своите бюджети за полагане на изкуствени неравности на възлови места. В решението беше записано, че това ще става със съдействието на Областно пътно управление, но не е ясно ще има финансиране оттам. Част от кметовете възразиха, че именно държавата е тази, която трябва да се ангажира с финансирането. Зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев заяви, че от републиканския бюджет трябва да се възстановят старите неравности, които бяха заличени от Наредба 2. Той я характеризира като субективна и неадекватна и подчерта, че преди влизането й в сила в Добрич са били обезопасени 80% от пешеходните пътеки. Сега ще са необходими години за подобна инвестиция.

Общините ще трябва да предприемат и действия за осветяване, обезопасяване и освежаване маркировката на всички пешеходни пътеки, разположени на територията им.