Най-голямото морско оръдие в страната, експонирано с лафет, е в Добрич

То е възстановено след 8-годишен престой в хранилищата на Регионален исторически музей и вече може да бъде разгледано от посетители, в сградата в градския парк

Най-голямото морско оръдие в страната, експонирано с лафет, е в Добрич

Това е единственото морско оръдие в страната с такъв голям размер, експонирано с лафет, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов. Стойката на която е поставено оръдието е почти пълно копие на корабен лафет от 18 век – дарение на музея от майстора Йордан Сивков – възстановчик.




Оръдието е намерено в акваторията на село Топола, което води до извода, че участвало в голямата битка на ген. Ушаков срещу турската флота край нос Калиакра.  Съдейки по това, че в този сблъсък руснаците нямат потопени кораби, специалистите прогнозират, че оръдието е от турския флот, а производителят е от Франция или Англия. При откриването му е било силно корозирало, затова няма печат на леярна.


Реставраторът Елена Василева разказа, че оръдието е предадено на музея от полицията преди 8 години, заедно с други вещи, открити у иманяри. То е извадено от морето от рибари с траулер.  Не се знае колко е престояло на сушата и това го е увредило най-много – тежи около 700 кг., като корозиралият пласт, който е свален от него е бил около 40 кг. Такива големи предмети са провокация за всеки реставратор, сподели Василева. По стечение на обстоятелствата тя е възстановила и второто в България морско оръдие, експонирано на лафет в зала – в Балчик. То обаче е двойно по-малко от това в Добрич.


Реставрацията му е отнела около месец. За толкова е осъществено проучването и изработката на поставката. Тя е изработена по образец от английско оръдие от 18 века, от ела с метални части за укрепване, сподели реконструкторът. Йордан Сивков се занимава с възстановки от 6 години, като досега се е интересувал основно от Първо българско царство, изработвал е оръжия и предмети от бита. Негови реконструкции има в други 2 български музея.

Средствата за реставрацията са от бюджета на музея и от дарители.