Природозащитници протестират срещу ново голф игрище край Балчик

Местни жители са сформирали гражданска група за противопоставяне на поредния мегаломански проект по Черноморието и започнаха протестна подписка.

Природозащитници протестират срещу ново голф игрище край Балчик

Поредно голф игрище край Балчик ще съсипе и последните черноморски степи със застрашени видове птици, алармират от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Групата възразява срещу плановете да се построи ново голф игрище върху близо 1500 декара край Балчик в едноименната защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000.

„Момчил голф и голф игрище“ е планирано да се изгради върху редки степи, в които се срещат голям брой видове мигриращи и гнездящи птици, включително и силно застрашени видове като вечерната ветрушка и степния блатар, както и други видове като шипобедрена костенурка, пъстър смок и два вида пор.

Голяма част от местообитанията на посочените видове вече са безвъзвратно унищожени в съседната защитена зона за птици – „Белите скали”, поради изграждането на две голф игрища – „Тракийски скали” и „Блексирама”, заявяват прлиродозащитниците.

Поради унищожаване на степни местообитания в защитени зони „Комплекс Калиакра” и „Белите скали”, включително поради изграждане на въпросните голф игрища, срещу България има заведено съдебно дело в Европейския съд и има опасност страната ни да плати големи финансови глоби заради неспазване на европейското природозащитно законодателство.

България има и отворено досие в Бернската конвенция заради намерението в защитена зона „Балчик” да бъдат изграждани ветрогенератори. С намерението за изграждане на голф комплекс и вилно селище върху степни местообитания инвеститорът и община Балчик съзнателно поставят страната ни в нова неизгодна ситуация и риск от допълнителни финансови загуби поради неспазване на европейското природозащитно законодателство.

Ако бъде изградено, новото голф игрище край Балчик ще унищожи 40% от сухите тревни местообитания на територията на защитената зона. Редките степни местообитания са строго защитени, както в Натура 2000, така и извън нея, на територията на цялата страна, но те са локализирани единствено в Добруджа. По Черноморското крайбрежие могат да бъдат опазени само на въпросното място.

Защитена зона „Балчик“ е и биокоридор, който свързва други две зони от Натура 2000 – „Долината на река Батова” и „Комплекс Калиакра”.