Галерията чества 75-годишнината на Гарудис с изложба

От днес в Зала 2 на Художествената галерия е открита изложба от платна на Михалис Гарудис. Тя е посветена на 75 годишнината му и е със заглавие „Фрагменти от вечността”. Куратор на изложбата е Пенка Димитрова.

Галерията чества 75-годишнината на Гарудис с изложба

Една от  най-съкровените теми на художника е морето. То е в основата на сюжета на шестте от картините му. Морето с неговата безкрайност, с неговата античност, с неговия неуловим, но натрапчив дъх на древност и мъдрост.



Маслиненото клонче, като символ на вярата, на живота, също присъства, за да подчертае, че няма нищо изгубено в света, че стига само да се взреш с вътрешното си трето око, ще видиш и древния елинистичен свят и света на християнството.

Наранените статуи загатват за отминали светове, за течащото време, което накрая става пясък и същевременно, че колкото и да е несигурна паметта, тя е запазена в сърцето на камъка.

Михалис Гарудис е гръцки художник от български произход, роден в 1940 година в димотишкото село Булгаркьой, Гърция. При избухването на Гражданската война в страната заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител на I награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 година живее и работи в Солун.

Освен картините, притежание на галерията, художникът има и стенописи в Добрич, част от които за съжаление не са опазени.