Представят мъжката суетност в музейната изложба "Аз съм Гошко Хубавеца"

Изложбата „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” ще бъде открита на 22 януари /четвъртък/ от 17.00 часа в музея в градски парк „Св. Георги”.

Представят мъжката суетност в музейната изложба "Аз съм Гошко Хубавеца"

След успешно представяне в редица градове на България, атрактивната мобилна изложба „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” на Регионален исторически музей – Търговище ще гостува и в Добрич. Изложбата показва градския мъж от края на XIX и началото на XX век в типичната „балканска” комуникативна среда – на улицата, в бръснарницата, в кръчмата, в шивашкия салон, във фотоателието.


Експонираните интересни възстановки, позабравени мъжки аксесоари, изискани облекла, ежедневни тоалетни принадлежности и забавни постери дават възможност на посетителя, да се „потопи” в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест.

В изложбата оживява епохата, чийто главен герой е Гошко Хубавеца, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Елегантни рединготи и папионки, сребърни часовници и табакери, стилни чадъри и шапки, автентични шивашки и бръснарски инструменти, стари фотоапарати, изящни съдове от колекциите на музеите в Търговище и Добрич илюстрират суетата и тайните на градския мъж от Новото време и възвръщат спомена за традиционните някога занаяти на шивача, бръснаря, фотографа.

А изпълнението на състава за стари градски шлагери „Добрич” при НЧ „Йордан Йовков” с ръководител Мария Паскалева ще завладее посетителите с неостаряващия чар на любими песни и неподправената романтика на едно отминало време.