В космоса жената се чувства великолепно

Без жени космическото пространство никога няма да бъде комфортна среда за обитаване и нов дом, убедена е Елена Кондакова.

В космоса жената се чувства великолепно

На 12 април се навършват 50 години от първия полет на човек в космоса. След Гагарин, в околоземна орбита летяха повече от 500 човека, от които 50 жени. За своята космическа епопея пред „Голос России" разказва летецът-космонавт Елена Кондакова. Тя заема особено място след „звездните дами". На нея принадлежи рекорда по продължителност на престой в космоса на жена. Полетът й през 1994-95 година продължи половин година. А след две години отново полетя в космоса, този път на борда на совалката и стана първата жена в света, която е летяла както на руски, така и на американски космически кораби. Съпругът й-космонавтът Валерий Рюмин и двата пъти категорично е бил против.


 

Жената в космоса се чувства великолепно-не трябва да пере, не трябва да чисти, да ходи по магазините и да следи как си е научило урока детето, т.е пълен комфорт. А, ако говорим сериозно, известно е, че женският организъм се приспособява по- лесно към стресовите ситуации, отколкото мъжкия. Пък и на мен ми провървя с екипажа. Половината година в космоса преминаха на един дъх. И пак поисках да полетя", разказва Кондакова.

 

Сега руските и американските специалисти вече обсъждат възможността за междузвездни космически пътешествия. От Роскосмос са убедени, че технически проблеми за полет към Марс няма. С една дума, в скоро време мисиите към далечните галактики ще станат толкова обикновено нещо, като полетите със самолет. Но без жени космическото пространство никога няма да бъде комфортна среда за обитаване и нов дом, убедена е Елена Кондакова.