Във Великобритания се разраства скандалът с подслушването на знаменитости

Днес няколко британски вестника пишат за новото развитие на скандала във Великобритания, свързан с подслушването на телефоните на знаменитости, политици и общественици, правено от сътрудниците на таблоида News of the World на Рупърт Мърдок.

Във Великобритания се разраства скандалът с подслушването на знаменитости

„Дейли телеграф" пише, че представители на вестника са признали, че жертва на подслушването са станали около 100 души. Миналата седмица кореспондент на вестника бе арестуван по подозрение в незаконно прихващане на гласови съобщения, след което бе пуснат под гаранция. Но, според вестника, трябва да се очакват още арести.


 

На първата си страница „Гардиън" пише, че според негова информация, през 2009 година тогавашния премиер Гордън Браун е искал започването на разследване по отношение на сътрудниците на вестника на Мърдок, но бил разубеден от секретаря на министерския съвет Хус О'Донел, който е намекнал, че такава чувствителна тема не трябва да се закача в навечерието на изборите.


Според „Индепендънт" сред жертвите на подслушването са били и децата на Йоркския херцог Ендрю.
Компенсациите, които вестникът ще трябва да плати на пострадалите от действията на журналистите може да бъде 40 млн.фунта /60 млн. долара/, пише изданието. Искове срещу вестника вече са подали 24 човека, сред които е и актрисата Сиена Милер.


Кметът на Лондон и в миналото главен редактор на списание „Спектатор", в колонка в „Телеграф" предлага на всички редактори на вестници и списания да проведат честен разговор за това, какво става през последните години. Според него не трябва да се чака да пристигнат следователите и пред тях да си признаят за уловките и прийомите, които те умишлено или неволно са използвали, за да получат информация.

/ВН/