Обявиха грипна епидемия за областта, ваканция в още 2 общини

До Началника на РИО – Добрич и до кметовете на общини Добрич-град, Каварна, Балчик и Ген. Тошево е изпратено становище на РЗИ – Добрич за преустановяване на учебните занятия за периода от 28-30.01.2015г. във всички училища на територията на цитираните общини.

Обявиха грипна епидемия за областта, ваканция в още 2 общини

На заседанието на Регионалния оперативен щаб за борба с грипа е обсъдена предоставената информация от лечебните заведения в областта и е отчетено увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти заради остри респираторни заболявания, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, както и увеличаване на броя  на пациентите, потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич през последната седмица. Обработена е информация от РИО - Добрич за отсъстващите ученици от учебни занятия и е отчетено увеличаване броя на отсъстващите в общините Добрич-град, Каварна, Балчик и Ген. Тошево, съобщават от РЗИ.




С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията са  разпоредени следните противоепидемични мерки:

Обявяване на грипна епидемия на територията на Област Добрич, считано от 28.01.2015 г.; осигуряване на медицинското обслужване на тежко болните и по домовете; насочване на болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения, поради наличие на придружаващи заболявания, за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ.

Преустановяват се профилактичните прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета; плановите операции в лечебните заведения; посещенията в стационарите в лечебните заведения; всички масови мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица. При необходимост ще се разкриват допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика.

Стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения; използване на лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения; създаване на необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му, се изисква в становището на РЗИ.

По време на грипна епидемия детските заведения продължават да работят, но със сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения няма да се допускат на работа.