Възпоменателен календар за 100-годишнината от Първата световна война готви областна управа

На 28 януари 2015 г., в София се проведе заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018 г./

Възпоменателен календар за 100-годишнината от Първата световна война готви областна управа

Зам.-областният управител Ивайло Манушев взе участие в заседанието като упълномощен представител на областния управител д-р Маргарита Новоселска - член на Националния комитет.

Всички области в България ще бъдат включени в отбелязването на 100-годишнината - това е бил акцентът в заседанието, председателствано от министъра на отбраната Николай Ненчев. Той е изразил убеденост, че посланията, които ще бъдат отправени, следва да станат елемент от патриотичното възпитание на младите хора в България.
   
В изказването си пред Националния комитет, Манушев е акцентирал върху едно от предложенията на Областна администрация Добрич, а именно изработването на Възпоменателен календар за 2016 г., посветен на 100 г. от битките на Добруджанския фронт през Първата световна война. Идеята е, този календар да бъде и началото на тържественото отбелязване на кръглата годишнина от събитията на Северния фронт.   

Предвиждат се още мобилни изложби, беседи и срещи, както и провеждане на съпътстващи мероприятия в читалищата и учебните заведения.

Съвместно с общините, Регионалния исторически музей и други институции, ще бъде изработен Областен план за подготовка на честванията.