СНИМКИ: Откриха новото Спешно отделение в МБАЛ Добрич

Лентата бе прерязана от д-р Красимир Николов - директор на болницата и д-р Петър Москов - министър на здравеопазването.

СНИМКИ: Откриха новото Спешно отделение в МБАЛ Добрич


Обновеното Спешно отделение на МБАЛ - Добрич, което вече се помещава на първия етаж на болницата, бе официално открито днес.


В ремонта и оборудването са инвестирани 160 000 лева, предоставени от Министерство на здравеопазването, 43 377 лева собствени средства на болницата и средства, предоствени от общините акционери: Община Добричка (т. нар. селска) - 18 320 лева, Добрич - град - 6 330 лева и Община Генерал Тошево - 2973 лева.


Спешното отделение е структура на МБАЛ - Добрич от 2007 година, то е правоприемник на спешните кабинети в Центъра за спешна медицинска помощ, припомни при откриването д-р Красимир Николов - директор на МБАЛ - Добрич. Той съобщи, че ежегодно през отделението преминават между 45 и 46 хиляди пациенти от цялата област, а през летния сезон и много чуженци, дошли на почивка по северното Черноморие. 11 000 или 22% от преминалите през миналата година през Спешното отделение са били хоспитализирани, отбеляза д-р Николов. Денонощно се обслужват около 125 - 130 човека.


Още в следващите седмици МБАЛ - Добрич ще получи исканите финанси за ремонт и на хирургическото отделение, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Болници като добричката ще бъдат ясен приоритет за развитие, защото тук се случва медицина, каза той. Начинът, по който сме структурирали финансирането за здравеопазване през тази година, гарантира спокойствие на големите и работещи болници като МБАЛ - Добрич, каза д-р Москов. Той е категоричен, че няма опасност от финансови и структурни трусове в здравеопазването през тази година. Заедно с Лекарския съюз сме в процес на преостойностяване на начина, по който лекарският и сестринският труд се заплащат, ще направим така, че да стане като в развитите държави - тоест по квалификационна скала, а не на ишлеме, не на база преминало количество, коментира министър Москов. Това означава достойно заплащане и връщане към това, за което сме учили - за лекари, а не да бъдем хора, които попълват таблици, завърши д-р Петър Москов.


След това началникът на Спешното отделение д-р Бисер Ботев разведе министъра из него.