Операция "Червей" - 300 дни без резултат; Вузовете вече произвеждат поне по един професор дневно

Даниел Митов: Нито правителството, нито аз смятаме, че Русия е заплаха за България

Операция "Червей" - 300 дни без резултат; Вузовете вече произвеждат поне по един професор дневно

Труд

Операция "Червей" - 300 дни без резултат

Използването на специални разузнавателни средства (СРС) при разработката „Червей" е продължило със 120 дни повече от разрешеното в закона, без от нея да има резултат. Това открили прокурори при проверка в дирекция „Сигурност" на МВР още през ноември м.г., научи „Труд".

Вчера от прокуратурата съобщиха, че към момента продължават да изясняват детайлно разрешаването на СРС - с какви мотиви е поискано и разписано от съдия и за какви срокове, както и съответствието им с разпоредбите на Закона за СРС „с оглед преценка за евентуални престъпления".

24 Часа

Даниел Митов: Нито правителството, нито аз смятаме, че Русия е заплаха за България

"Нито правителството, нито аз смятаме, че Русия е заплаха за България". Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов по повод статията, публикувана в руската информационна агенция Regnum.

"Опозицията трябва да започне да се държи малко по-отговорно. Проблемът е, че тази сутрин от това, което прочетох в новинарските сайтове председателят на БСП, уважаван от мен човек с богат политически опит, буквално дефинира Русия като заплаха за България", каза Митов.

Според него истината и фалшът трябва да бъдат отличавани.

Дума

Работодателите сe канят да напуснат Тристранката

Четирите национално представителни работодателски организации обявиха, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако управляващите продължат да ги игнорират при приемането на важни законови промени. Като пример за несъгласувани с бизнеса законодателни изменения те дават възможността хората, родени след 1959 г., да избират дали да се осигуряват и в частен пенсионен фонд или вноските им да отиват само в НОИ. Друга спорна от гледна точка на работодателите поправка, минала без обсъждане, е криминализирането на укриването на осигуровки и увеличаването на минималната заплата.
В писмото, подписано от председателите на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата пише, че НСТС не се е събирал от два месеца и половина. Той се председателства от вицепремиера Ивайло Калфин, а в него освен работодателите участват и двата синдиката.
Работодателите изразяват недоволство, че няма и обсъждане на предложените от Министерството на финансите идеи по отношение на парите за втора пенсия.
Работодателите заявяват, че ще обжалват Постановлението на МС за определяне на минималната работна заплата за т.г. във Върховния административен съд.

Монитор

Отиваме на доктор без направление на хартия

От догодина ще ходим на доктор без направление. Вместо талончето от джипито на хартия ние ще показваме на специалиста електронна здравна карта, която ще бъде въведена от 2016 година. Това стана ясно от обещанията на здравния министър Петър Москов по време на дебати за здравната реформа, които се проведоха в София вчера. Така вече джипитата няма да се оправдават, че няма направления. „Това обаче не означава, че в една система може да има безконтролен и неограничен достъп, тъй като финансовият ресурс е крайно количество", побърза да потуши радостта на присъстващите Москов. В индивидуалната здравна карта на пациента ще бъде кодиран собственият му доболничен пакет с определен брой изследванияи направления, въведени от неговия общопрактикуващ лекар според здравословното му състояние и ще отключва някое от тях, с което автоматично ще го изпраща на специалист. Така разви представата си за бъдещия документ от догодина управленецът.

Сега



Вузовете вече произвеждат поне по един професор дневно

Само за четири години броят на професорите се е увеличил двойно - от 773 на 1414. Данните съобщи зам.-председателят на Българската академия на науките акад. Дамян Дамянов на дискусия за промени в Закона за развитие на академичния състав. От разбивката по години е видно, че през последните две години висшите училища и научните организации са произвеждали по повече от един професор на ден, включително през почивните дни и официалните празници.

За периода от 2007 до 2010 г. броят на новите професори е 773. След като през 2011 г. беше закрита Висшата атестационна комисия и конкурсите преминаха изцяло към вузовете, новите професори вече са 1414 към края на 2014 г. Броят на доцентите също нараства главоломно - от 308 през февруари 2012 г. до 1750 към края на миналата година.

Най-бурна дейност по производство на учени демонстрира Университетът по хранителни технологии в Пловдив - делът на новите академични длъжности след 2010 г. е 29.4% от общия научно-преподавателски състав. Втори по активност е библиотекарският университет - новите професори и доценти са 28.6% от общия брой хабилитирани. За сравнение - новите академични длъжности в медицинските университети в София и Варна са съответно 21.5 и 20.6%, а в СУ - 20.3%. В столичните Технически и Химикотехнологичен и металургичен университет броят на новопроизведените професори и доценти е малко над 13%.