Добрич ще отбележи Трифон Зарезан в Стария Добрич

По традиция всяка година Трифон Зарезан се отбелязва в Добрич с възстановка на ритуала зарязване на лозата. Организатори са Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.

Добрич ще отбележи Трифон Зарезан в Стария Добрич

Те канят гражданите на Добрич на 14 февруари, събота, от 11.00 часа в АЕМО Стария Добрич, където могат да участват в зарязването на лозата, да опитат от виното, предоставено от Винпром "Алвина" АД и да се включат във веселието. В обредите, целящи да осигурят плодородие за лозята през годината, ще участват Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и клубовете на пенсионера в Добрич.



Ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за най-качествено вино лично производство, реколта 2014 г., организиран от Община Добрич и Къщата на виното. За отличените са подготвени предметни награди.

Трифон Зарезан е народен празник, който се отбелязва на 14 февруари в чест на Свети Трифон. Празникът е посветен на лозарите и производителите на вино. В този ден се извършва ритуалното зарязване на лозите, което бележи приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Свети Трифон е смятан за пазач на лозите. Лозарите зарязват няколко пръчки от лозето за плодородие. От пръчките се правят венци, а мястото се полива с червено вино.