Днес е Ден на лозаря

Община Добрич и Регионален исторически музей канят гражданите на Добрич от 11 часа в АЕМО Стария Добрич, където могат да участват в зарязването на лозата. Ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за най-качествено вино лично производство, реколта 2014 г. Ще бъдат обявени резултатите и от конкурса в Генерал Тошево, където празникът започва от 10 часа, пред читалище "Светлина".

Днес е Ден на лозаря

Хората, които отглеждат лозя или произвеждат вино, днес отбелязват професионалния си празник - Деня на лозаря. На днешната дата по стар стил се отбелязва и Свети мъченик Трифон. До 1968 г. той е бил почитан именно на тази дата. След това обаче е възприет Григорианският календар и така Българската православна църква възприема датата за почитане на светеца на 1 февруари.

Според народните традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

В Деня на лозаря президентът Росен Плевнелиев ще бъде в Перущица, съобщиха от прессекретариата му. Държавният глава ще посети учебно-опитното стопанство на Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Христо Ботев" в Перущица, съобщава Дневник. Росен Плевнелиев ще бъде гост и на празничната програма в училището по случай Деня на лозаря.

Президентът ще разгледа мултифункционалната спортна зала в града, която предстои да бъде открита, се казва още в съобщението.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Сухиндол по повод деня на общината и празника на лозарите и винопроизводителите. Попова ще разгледа Лозаро-винарски културен и информационен център, изграден на територията на винарна "Ловико-Сухиндол".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на традиционното зарязване на лозята в Килифарево и в Лясковец, заедно с кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и народните представители на ГЕРБ от Великотърновския регион.