Спасена бе дейността на МИГ - Добричка

МИГ - Добричка е на водеща позиция сред действащите в страната общо 35 местни инициативни групи. Тя е на първо място по брой приключили проекти и по резултатност на бенефициентите и на второ по брой сключени договори и по размер на изплатените субсидии. Тези резултати показват добре свършена работа, чието продължаване обаче бе поставено под въпрос.

Спасена бе дейността на МИГ - Добричка

След като на януарската сесия Общинският съвет на Община Добричка отложи разглеждането на исканото от МИГ - Добричка предоставяне на временен безлихвен заем, докладната, внесена от изпълнителния директор на сдружението Надежда Василева, бе подложена на гласуване на днешното заседание.


С 15 гласа за, 5 въздържали се и 1 против предложението бе прието. На МИГ - Добричка ще бъде отпуснат безлихвен заем в размер на 60 000 лева за покриване на разходите по бюджета за 2015 година, който ще бъде възстановен на Община Добричка след получаване на последното плащане от Държавен фонд Земеделие.

Тази сума е достатъчна, за да приключим успешно проекта, който е до 30 септември тази година, заяви Надежда Василева - изпълнителен директор на МИГ - Добричка. Тя отбеляза, че с днешното решение работата на сдружението е била спасена. Единственият вариант бе безлихвен заем, тъй като в бюджета ни няма разчетени средства за лихви, обясни Надежда Василева и допълни, че практиката МИГ-овете да бъдат подпомагани от общините по този начин съществува на много места в страната. Тя заяви, че при друго решение на общинските съветници пред Община Добричка е съществувала реалната опасност да попадне в черния списък на МЗХ, забраняващ й да кандидатства по проекти през следващия програмен период. Благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха предложението ми, защото така бяха спасени 31 проекта - 17 на частни бенефициенти, 12 на Община Добричка и два на читалища, заяви Надежда Василева. Те са на обща стойност 2 милиона лева. Сега ще имаме възможност да довършим тези проекти и те ще бъдат финансирани, обясни изпълнителният директор на МИГ - Добричка.

Бюджетът на МИГ - Добричка за 2015 година е 133 067 лева. Тези средства ще бъдат възстановени от ДФ Земеделие след извършване и отчитане на заложените дейности.