АТАКА пита МОН за събирането на пари за охрана в училищата в Добрич

В рамките на парламентарния контрол днес народният представител от АТАКА Калина Балабанова зададе въпрос на министъра на образованието и науката Тодор Танев относно събирането на пари за охрана на общински училища в град Добрич.

АТАКА пита МОН за събирането на пари за охрана в училищата в Добрич

Балабанова обясни, че тази практика има задължителен характер, а не дарителски, въпреки че училищата са второстепенен разпоредител на бюджетни средства и че със събирането на средствата са натоварени класните ръководители, а не избран от родителите представител. Народния представител от АТАКА разкритикува липсата на изградена система за издаване на квитанция към приходен касов ордер в момента на плащането от страна на родителите.



Не се издава протокол или акт за дарение на всеки вносител, заяви Балабанова. Тя припомни, че въпросът беше повдигнат и от общинските съветници от АТАКА Атанас Атанасов и Десислава Димитрова в ОбС Добрич.

Балабанова информира министъра, че събирането на задължителни дарения се извършва и на територията на детските градини в град Добрич и предостави подписката от 700 родители в Добрич, които се обявяват твърдо срещу практиката да се събират парични средства за охрана в училищата в град Добрич.

"30 лева дарение за самотна майка в град Добрич, която получава средна заплата от 450 лева, са твърде много!", заяви националистката.

Министър Танев заяви от своя страна, че ще възложи нужната проверка и ще осведоми Балабанова за резултатите.

Припомняме, че Балабанова беше народен представител от област Добрич в предишното Народно Събрание. В 43 НС тя е избрана от 3 МИР - Варна. Въпреки това националистката декларира, че ще бъде седмият добрички депутат и ще продължи да се бори за интересите на добричлии.