Добричлии купуват от по-евтините мартеници, но по много - за да има за всички близки

И тази година в Добрич се провежда традиционният базар на мартеници. В него участват както производители от Добрич, така и търговци от други населени места.

Добричлии купуват от по-евтините мартеници, но по много - за да има за всички близки



Репортерска проверка установи, че и през 2015 година предлагането е голямо. По сергиите може да се намерят както българско, така и китайско производство мартеници. Разнообразието е голямо - от малки модели за закичване до такива за окачване на стената и за украса на дома и офиса.

Идеите са богати. Разбира се не може без познатите Пижо и Пенда, но пък се появяват все нови и нови модели.

Най-желани са мартениците за ръка, защото са много удобни и лесно се махат и слагат. Следват мартеничките тип „брошка”, помпончета, цветчета, пеперудки, различни други форми.


Децата се радват най-вече на мартенички, аранжирани с любимите им анимационни герои, докато мъжете залагат на по-семпли и дискретни модели за ръката или сакото. Жените са по-претенциозни и суетни. Залагат на моделите с полускъпоценни камъни, верижки за врата, обеци, ключодържатели.


Според търговците, най-големите размери мартеници пътуват за чужбина, като подарък за близки и приятели. По данни на майсторите цените на изделията от белия и ален конец варират от 0.30 лв. до 12-15 лв. за брой. Добричлии предпочитат да пазаруват от по-евтините модели мартеници, за да могат да зарадват всички членове на семейството и близки приятели. Не липсват кандидати и за по-скъпите мартеници, но те са в пъти по-малко.


Както всяка година и тази не прави изключение в подготовката. Сръчните ръце на творците започват да работят до 9-10 месеца преди настъпването на сезона за продажбата на мартениците. В изработката често се включва цялото семейство. 

Към момента търсенето още е слабо. Според уличните продавачи, клиентите смятат, че все още е рано за пазаруване на мартеници. Както всяка година и тази едва ли ще е изключение - най-сериозно е търсенето непосредствено преди празника и в самия ден. Фактор е и студеното време в последните дни. Макар базарът да стартира още преди седмица, дните до днес са все прекалено студени, което принуждава търговците да си стоят у дома. Някои от тях се престрашиха и излязоха днес на работа, но притиснати от минусовите температури и силния вятър, бързо прибраха стоката и си тръгнаха. За сравнение те посочват същия период на миналата година, когато времето е било по-топло и продажбите са били по-високи на този етап.