Китайската Нова година отбелязаха в колежа в Добрич

Нова година - 19 февруари, е най-дългият и най-важният празник в Китай.

Китайската Нова година отбелязаха в колежа в Добрич



За да пресъздадат китайската новогодишна атмосфера студенти от ВУМК - Добрич създадоха специален кът в сградата на висшето училище, където изложиха традиционните за Китай фенери, чай, коприна, изписани върху червена хартия йероглифи за щастие, благоденствие и изобилие. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет.

Китайската Нова година е най-голямото събитие в китайската култура, което се празнува с великолепни танци на "дракон" и "лъв". Вярва се, че както посрещнеш годината, такава и ще ти бъде тя. Затова трапезата по време на празника е изключително богата. Задължително има ястия от пилешко и риба.

Специалитетът, който се сервира на трапезата на новогодишния празник е и салатата юшън - ситно нарязани сурови растителни продукти, билки, сос и тънко нарязана риба.

Всички китайци са изключително въодушевени от този празник. Навсякъде в Китай могат да се видят облепени и закачени йероглифите за щастие, благополучие и здраве.

След като се навечерят, китайците започват да пеят песни и да играят на традиционната китайска игра маджонг. Оставят прозорците и вратите по време на празника отворени, смятайки че така щастието ще пристигне. Лампите през нощта трябва да светят, за да се освети пътя на щастието и да се прогонят злите духове.